Pobjeda ekologa

Vlada Albanije proglasila je reku Vjosu u južnom dijelu zemlje za nacionalni park, čime je zvanično proglašena pobjeda ekologa koji se godinama bore protiv planova za izgradnju hidroelektrana duž plovnog puta, prenosi B92.

Ekolozi i naučnici su Vjosu nazvali posljednjom divljom rijekom u Evropi, jer teče neprekidno u cijeloj dužini od 270 kilometara od Grčke preko južne Albanije do Jadranskog mora, bez ikakvih brana ili elektrana, preneo je Reuters.

Navodi se da je reka dom za oko 1.000 vrsta, uključujući i one kritično ugrožene, kao što su evropska jegulja i neke endemske biljne vrste.

Proglašavanje Vjose i njenih pritoka nacionalnim parkom sprečiće gradnju, a albanski premijer Edi Rama rekao je da će početni budžet od 80 miliona dolara biti za izgradnju novih fabrika, kako bi se sprečilo da otpadne vode dospeju u reku.

"Danas zauvijek štitimo posljednju divlju rijeku Evrope", rekao je Rama tokom ceremonije potpisivanja odluke u južnom gradu Tepelena, oko 215 kilometara od glavnog grada Tirane.

Ističe se da će to biti džinovski park, jer će imati 12.700 hektara zemlje i da se proteže kroz cijelu zemlju.

Albanija proizvodi gotovo svu svoju električnu energiju iz hidroenergije i planirala je da izgradi 30 hidroelektrana duž reke kako bi zadovoljila sve veću tražnju za električnom energijom.

"Ovo je istorijski trenutak za Vjosu, koja će konačno zauvijek teći slobodno", saopštila je Eko Albanija, vodeća nevladina organizacija nakon ishoda desetogodišnje borbe za spas rijeke na svojoj stranici na Facebooku.

Izvor: B92