Njemački diplomata

Njemački diplomata i bivši predstavnik EU u pregovorima o Kosovu Wolfgang Ischinger pozvao je premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da pokažu političku hrabrost i liderstvo, i poručio im da će na sastanku u Ohridu imati istorijsku priliku da to demonstriraju.

Ischinger je u autorskom tekstu za Politiko naveo da je "sada je vrijeme da zajedno krenemo napred, u interesu naroda, u interesu Zapadnog Balkana i u interesu mira i bezbjednosti na evropskom kontinentu".

„Do sada su i Srbija i Kosovo nagovjestile da prihvataju tekst, ali razlike u pogledu modaliteta i primjena ostaju. Kao što je često slučaj u kriznoj diplomatiji, bitni su sitna slova ili jezik aneksa. Ali rješenje je jednostavno: Srbija treba da prihvati činjenicu da je Kosovo tu da ostane, uključujući i na međunarodnoj sceni. I Kosovo treba da se pozabavi zabrinutošću svoje srpske manjine, uključujući i prihvatanje predviđenog formiranja asocijacije opština sa srpskom većinom“, naveo je Ischinger.

On smatra da je za potpuni potencijal rasta i prosperiteta Zapadnog Balkana neophodno da se prvenstveno odnos Kosova i Srbije stabilizuje. Ističe da su se obe zemlje mnogo promjenile od 2007. godine.

„Kosovo je pod vođstvom premijera Albina Kurtija, već 15 godina nezavisna i demokratska zemlja, koja teži zasluženom i neprikosnovenom mjestu u Evropi. Srbija se razvila u veliki investicioni centar za medjunarodne kompanije, a predsjednik Vučić je postao moćan zagovornik ekonomske integracije regiona“, zaključuje on.

Kaže da je neophodno rješavanje statusa Kosova i prava Srba sa te teritorije.

„Dokle god su dvije zemlje ukorenjene u režimu konfrontacije, one neće moći da ostvare svoj puni potencijal ili svoju ulogu u regionalnoj saradnji i integraciji. Nedavni događaju na sjeveru Kosova još jednom su pokazali rizik od eskalacije – čak i od velikog sukoba – zbog čega je sada potrebna hitna akcija po pitanju neriješenog statusa Kosova i pitanja manjinskih prava srpske zajednice“, navodi  Wolfgang Ischinger.

Istakao je i napore Njemačke i Francuske i  evropskog emisara za dijalog Miroslava Lajčaka u procesu pomirenja i pregovora, ocjenjujući ih kao odlične.

 Izvor: Kosovo online/Politico-eu