Predsjednik Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je građane svoje zemlje na povjerenje državnom vrhu i poručio da će se potruditi da sačuva mir i krene putem normalizacije, čuvajući vitalne državne i nacionalne interese.

- Ne moraju da glasaju sutra za mene, samo ih molim da vjeruju u posvećenost, mudrost, ozbiljnost i rodoljublje svog državnog rukovodstva. Znam šta radim, znam šta radimo. Nemamo drugih garancija, neko mora da pregovara. I nikada ništa tajno neću da priznajem. Ja znam šta ne smijemo izgubiti, a znam šta moramo da sačuvamo - rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija danas čini više od 50 posto privrede Zapadnog Balkana.

- Srbija je do prije nekoliko godina bila svega 39 do 40 posto ukupne ekonomije Zapadnog Balkana. Srbija je danas Srbija. Onako kako mi gledamo, više od 50 posto ekonomije Zapadnog Balkana - izjavio je predsjednik Srbije.

Pitao je da li neko želi da on "zarati sa NATO-om".

- Rastom srpske ekonomije, to je ono čime možemo da sarađujemo sa svima, i to je ono u čemu možemo da pobjeđujemo - rekao je.

- Mi moramo svoju malu zemlju, da ovaj naš mali brod dovedemo do mirne luke, pri tome čuvajući i taj brod, naše nacionalne interese u metaforičnom smislu… Djeluje nekad kao igra na petoparcu, prepravka na žici, ali je to to. I bit će mnogo stvari koje ćemo, ukoliko Albanci prihvate da formiraju ZSO, a mislim da neće, bit će stvari koje za nas nisu jednostavne. I neću da krijem nijednu od tih stvari od ljudi. Ali rezultat će na kraju biti dobar za našu zemlju - ocijenio je Vučić.

Komentarisao je nagađanja da će prepustiti da premijerka Ana Brnabić potpiše eventualni sporazum sa Prištinom.

- Kada čujete tako nešto od nekoga, slobodno mu recite u lice da je lažov... Kad neko nešto potpiše, ja ću to potpisati, a ne planiram ništa da potpisujem. Ne vičem "juriš" i nadam se da nikada neću morati da kažem ni - "sa mnom, junaci" - rekao je Vučić.

N1 Srbija