Poslanik EP

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj rekao je u intervjuu za “Novu” da je sporazum o Kosovu nijedna strana ne može tek tako da odbije, te da je primarni cilj da se smanje tenzije između Beograda i Prištine. On je dodao da je velika opasnost po Srbiju to što je pojedine države članice EU posmatraju kao “balkansku Rusiju”.

On kaže da sporazum za normalizaciju odnosa vidi kao takav da nijedna strana ne može jednostavno reći "NE".

„ Ovaj sporazum vidim kao pokušaj da se pronađe najmanji zajednički imenitelj između Srbije i Kosova. Procena EU je da je ovo prihvatljivo za Srbiju i s druge strane za Kosovo. Sporazum znači srpsko priznanje, ali istovremeno podrazumeva da Srbija neće zvanično priznati Kosovo. Rekao bih da je ovo maksimum kreativnosti briselske diplomatije pri rešavanju ovog pitanja”, kaže on.

On kaže da je ovo samo krovni sporazum i da je ideja da se strane kasnije dogovore oko pitanja o kojima sada ne mogu da se dogovore.

“Čini mi se da je sporazum koncipiran tako da nijedna strana ne može tek tako da ga odbije. Mislim da će ovaj sporazum, ako bude potpisan, na kraju zahtevati dodatne pregovore oko nekih detalja. Mislim da je ovo samo krovni dogovor i da je ideja da se kasnije dogovaraju, kad stvari počnu da funkcionišu, oko stvari oko kojih se trenutno ne mogu saglasiti. Imam utisak da je takva ideja u pozadini i da EU i SAD trenutno pokušavaju u to da uvere kosovsku, srpsku, ali i albansku stranu, jer njihova diplomatija i premijer Edi Rama imaju takođe ulogu u ovom procesu.”

Za slovenačkog poslanika u Evropskom parlamentu, uzajamno priznanje je srednjoročno ili čak dugoročno.

„Mislim da to trenutno nije ideja. To je cilj u srednjoročnoj ili dugoročnoj budućnosti. Koliko sam shvatio, sada je primarno smanjiti mogućnost novih tenzija, eskalacije i destabilizacije odnosa. I ne govorim samo o odnosima Srbije i Kosova, već i cijelog Zapadnog Balkana“, rekao je on u intervjuu za nova.rs.