Albanski jezik, tradicija i kultura su ono što zanima 25-godišnju Suzanu Marić iz Novog Sada, grada na sjeveru Srbije. To je razlog zašto je prije šest mjeseci odlučila da se preseli u Prištinu na Kosovo i upiše balkanske studije na Filološkom fakultetu.

„Albanologija u Beogradu je organizovana da se uči albanski jezik, dok mi (na Balkanistici u Prištini) proučavamo albansku kulturu, jezik i književnost. To ima veze sa lingvističkim i kulturnim pristupom“, kaže Suzana za Radio Slobodna Evropa (RSE), objašnjavajući zašto je odlučila da se preseli u Prištinu, koja je 450 kilometara udaljena od njenog rodnog Novog Sada.

Balkanistika je četvorogodišnji studijski program, koji je otvoren na Univerzitetu u Prištini 2022. godine, sa ciljem, između ostalog, da promoviše međujezičku i interkulturalnu komunikaciju na Kosovu i regionu Zapadnog Balkana.


Studentkinja iz Novog Sada, Suzana Marić, u prostorijama Filološkog fakulteta, gdje studira balkanistiku.

Pored albanskog, studenti uče i druge balkanske jezike kao što su: srpski, bosanski, hrvatski ili makedonski.

U akademskoj 2022/2023. godini na Balkanologiju je upisano petnaest studenata.

Suzana ističe da je albanski zavoljela kroz muziku još kao tinejdžerka i da je za nju to bio "jezik komšije o kome ne znamo ništa".

U međuvremenu je sama počela da uči albanski i tražila je načine da dođe na Kosovo – gdje Albanci čine većinu stanovništva.

Prvi utisci sa Kosova

Suzana je prvi put na Kosovo došla 2019. godine, kroz multietnički kamp koji je organizovao civilni sektor, gdje je upoznala Pranveru, koja joj je sada najbolja drugarica.


Suzana Marić (treća s lijeva) tokom multietničkog kampa na Kosovu 2019.

Kaže da u to vrijeme nije znala mnogo o Kosovu, ali je, kako kaže, vjerovala da "nije tako strašno kako se to predstavlja u medijima (u Srbiji)".

„Nakon što sam prvi put došla na Kosovo, kada sam imala veoma lijepo iskustvo, nastavila sam da dolazim, jer sam stekla prijatelje, Pranvera. Preko nje sam upoznala druge prijatelje. Dolazila sam svaka tri mjeseca”, kaže Suzana.


Suzana i njena prijateljica Pranvera

Ona ističe da je srećna što je njena prva posjeta Kosovu bila kroz program civilnog sektora i što je bila dio multietničkog kampa i imala priliku da upozna "drugu stranu Kosova".

„Imamo ove turističke organizacije (u Srbiji) koje organizuju ture po Kosovu. Da sam došla tim putem (prvi put na Kosovo), vjerovatno ne bih došla ponovo. Prolaze kroz enklave (srpske oblasti na Kosovu). Izvinjavam se, ali mi se ne sviđa ovakav pristup”, kaže Suzana Marić.

Učenje jezika do tolerancije

Kosovsko društvo je podjeljeno nakon ratnih dešavanja 90-ih, dok Priština i Beograd više od deset godina razvijaju dijalog za normalizaciju odnosa.

Suzana Marić smatra da bi učenje jezika pomoglo mladima iz srpske i albanske zajednice da prevaziđu prepreke koje stoje između njih.

„Kroz jezik učimo tradiciju, kulturu, običaje i upoznajemo stavove. Mnogo više možemo naučiti ako govorimo jezikom svojih komšija”, kaže Suzana.


Suzana Marić u jednom kafiću u Prištini

Ističe da su za nju "različite kulture, tradicije i jezici ljudi na Balkanu ljepota, a ne problem".

Suzanin vjerenik, koga je upoznala u Hrvatskoj, je kosovski Albanac. Nasmejana kaže da se njen vjerenik Genti vratio na Kosovo zbog nje, nakon što je odlučila da ovdje studira balkanistiku.

Izvor: Radio Slobodna Evropa