ŠTA TO ZNAČI ZA BALKAN?

Kako je kazao kancelar Olaf Scholz u sljedećih nekoliko godina Njemačka će problem nezaposlenosti ostaviti iza sebe.

Scholz je također naglasio da ima puno posla za što im treba puno žena i muškaraca koji rade u Njemačkoj, ali dolaze i iz drugih zemalja kako bi se sav posao koji se sada događa u Njemačkoj mogao obaviti.

Scholz je ponovio da je cilj Vlade da modernizuje industriju podržavanjem ulaganja u inovativne i klimatski prihvatljive tehnologije.

Naglasio je da su potrebna velika ulaganja kako bi se postigli klimatski ciljevi i osiguralo da Njemačka ostane konkurentna na svjetskoj sceni.

“Moramo izgraditi četiri do pet novih vjetroturbina dnevno do 2030. godine i farmu solarnih panela veličine više od 40 fudbalskih terena dnevno”, istakao je njemački kancelar.

Kako je ranije objašnjeno više od polovine njemačkih kompanija suočeno je s izazovima popunjavanja slobodnih radnih mjesta zbog nedostatka kvalificiranih radnika, što je problem s kojim su suočene i druge veće evropske ekonomije.

Istraživanje je pokazalo da 67 posto proizvođača električne opreme nije u mogućnosti da popuni slobodna radna mjesta, kao i 67 posto kompanija za mašinsko inženjerstvo. U proizvodnji automobila, 65 posto kompanija prijavilo je nedostatak radne snage.

Dakle, Njemačka povećava mogućnost rada za strane radnike, a posebno je zainteresirana za one sa Zapadnog Balkana. Iseljavanje iz regiona nagovještava demografski sunovrat. Najveći "usisivač" radne snage je upravo Njemačka koja tako uvozi i plodnost.