JOŠ SE ČEKA

Novi šef Delegacije Europske unije (EU) u Srbiji Emanuele Giaufret izjavio je da je evropski prijedlog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije "historijska prilika".

Dodao je da je "zato odlična vijest" da su se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti "složili da nije potrebna dalja diskusija o prijedlogu EU".

"Međutim, uspjeh dolazi sa stvarnim sprovođenjem sporazuma. Visoki predstavnik EU je nakon sastanka istakao da svi dosadašnji sporazumi iz dijaloga ostaju važeći i obvezujući, a to uključuje naravno i uspostavljanje Zajednice srpskih općina i na toj urgentnoj stvari ćemo nastaviti da insistiramo", rekao je Giaufret.

On je naveo da je "neophodno vidjeti pozitivne strane ovog novog sporazuma", jer on može da donese nove ekonomske prilike kroz povećanu financijsku pomoć, poslovnu saradnju i nove investicije na Kosovu i u Srbiji.

"To će također biti prekretnica u procesu integracije Srbije u EU", naglasio je Giaufret.

Prema njegovim riječima, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak nastavit će svoje diplomatske napore u martu u Beogradu i u Prištini u pripremi sljedećeg sastanka na visokom nivou.

U Prijedlogu, objavljenom na web stranici EU-a, se, pored ostalog, navodi da će strane međusobno priznati dokumenta i nacionalne simbole, uključujući putovnice, diplome, registarske tablice i carinske pečate, kao i da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji".