Put ka normalizaciji

Predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je da evropski prijedlog o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije bez dogovora o procesu implementacije i dalje više liči na političku izjavu nego na pravno obavezujući sporazum, zbog čega je predloženo da se sačeka sa njegovim potpisivanjem, prenosi Reporteri.

„Tačno je da je gospodin Kurti predložio da se i ovaj sporazum o prijedlogu formalizuje njegovim potpisom, međutim, po mišljenju Evropske unije, ovaj korak bi bio preuranjen. Činjenica je da ovaj sporazum, koji nije mala stvar, bez dogovora o procesu implementacije i dalje više liči na političku izjavu nego na pravno obavezujući sporazum. Zbog toga smo predložili da sačekamo još malo sa potpisom dok se ne postigne puno razumijevanje i dogovor kako ćemo implementirati predlog“, naveo je Lajčak u intervjuu za "Atlantski savjet".

Evropski prijedlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije u ponedjeljak je bio tema runde dijaloga u Briselu na kojoj su bili premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri