POKLON ZA SRBIJU

Zvaničnici Kosova i Srbije u ponedjeljak su obavili još jednu rundu višesatnih pregovora koji su i sa jedne, ali i druge strane ocijenjeni kao "historijski" i "odlučujući".

Kao što se i očekivalo, nakon sastanka su uslijedile izjave Vučića i Kurtija, a i jedna i druga strana pričali su ono što najviše i odgovara javnosti na Kosovu, odnosno Srbiji.

Međutim, kada se govori o sporazumu Evropske unije za Srbiju i Kosovo, on sadrži nekoliko tačaka koje i zvanično potvrđuju da će Srbija morati priznati Kosovo, samo je pitanje na koji način će se to priznanje predstaviti javnosti.

Beograd i Priština načelno su se saglasili da prihvataju evropski plan za Kosovo, ali još uvijek nije potpisan sporazum. Prema riječima Vučića, očekuje se da će se "nešto" potpisati do 24. marta. Time bi se spriječio Zapad da upotrebi "štap", odnosno kaznu ukoliko dvije strane ne budu konstruktivne.

Nagrada za Srbiju

Budući je Srbija prihvatila prijedlog zapadnih partnera, Beograd sada potencijalno očekuje veliku nagradu. To bi mogle biti investicije poput Mercedesa ili ubrzanje na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Prema saznanjima portala Nova.rs, Vučić je održao početkom decembra sastanak u Briselu sa predstavnicima Mercedesa, kompanije Rio Tinto i Evropske banke za obnovu i razvoj, a povod je bio velika investicija koja, kako se navodi, bi trebalo da stigne u Srbiju.

Prema nezvaničnim informacijama, ovaj posao, koji će sklopiti Vlada Srbije, vrijedan je oko 2,7 milijardi eura. Na sastanku u decembru je dogovoreno da ugovor bude potpisan krajem februara, te da će javnost sve informacije o investiciji dobiti u martu.

Kako se navodi, Srbija bi trebalo da dobije fabriku električnih automobila, a ova investicija bi trebalo da bude jedna od tzv. "poklona" za Srbiju ukoliko kompletno prihvati francusko-njemački prijedlog za Kosovo i uskladi svoju vanjsku politiku sa EU.

Zapad je odlučio

Dragan Popović iz Centra za praktične politike ističe za Novu da ovaj "poklon" za Vučičevo prihvatanja sporazuma može biti višestruko koristan, u smislu, dolazaka stranih investitora, otvoreniji put ka članstvu EU i niz drugih stvari.

Ipak, Popović smatra da ne treba očekivati "široku ruku Zapada".

Smatra da je Vučić dio već uzeo tokom 10 godina, jer je Kosovo odavno trebalo da bude sklonjeno sa agende. Zbog toga nije realno očekivati previše ustupaka od strane Zapada, ali to što će se dobiti svakako mogu biti investicije i brži put ka EU.

"Dosta je teško u ovom trenutku utvrditi šta će biti dato sve Srbiji. Vidjeli smo da se u medijima navodi da će Mercedes doći, ali ne bih smio da kažem da će to biti sve", naveo je.

Poručio je da će to biti potencijalno dio paketa od strane Zapada.

"Sa druge strane, treba imati u vidu da je on dosta "šargarepe" već dobio u prošlosti. Puštali su ga 10 godina da odugovlači, što je na neki način već nagrada. Trošio je kredit i sada smo ovdje gdje jesmo", zaključio je.