Integraciji regiona

Specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin izjavio je da je evropski plan za dijalog dobra šansa za Kosovo i Srbiju, jer može da riješi veliki dio problema dvije strane, prenosi Gazeta express.

Sarrazin je za Deutsche welle rekao da će taj plan "utrti put" integraciji regiona Zapadanog Balkana u EU i da predstavlja važan korak Kosova i Srbije ka Uniji.

"Sada je prilika da obe strane pokažu fleksibilnost i prihvate iznete prijedloge. To bi bio i važan pozitivan signal za ceo region u kritičnoj međunarodnoj situaciji. Prihvatanje plana neće riješiti sve probleme, ali bi otvorilo pozitivan put", rekao je Sarrazin.

Kako je dodao, plan bi pojednostavio mnoga pitanja regionalne i ekonomske saradnje, odnosno otvorio bi mogućnost da se implementiraju tačke postignute u Berlinskom procesu.

"Pozitivnim odnosom prema evropskom prijedlogu, predstavnici Srbije imaju šansu da pokažu da su ozbiljni kada kažu da žele da na konstruktivan način riješe pitanje Kosova i da pouzdano nastave putem evropskih integracij. To može da stvori novo povjerenje, da se možete osloniti na srpsku politiku", naglašava Sarrazin.

Sarrazin kaže i da bi to bio signal poslat i predstavnicima privrede, između ostalih u Njemačkoj, koji žele da ulažu u Srbiju, što je, po njemu, veoma važno, jer mnogi nisu sigurni "na kojoj je strani Srbija u ratu u Ukrajini".

"Očekujemo, naravno, da će se Srbija, kako je to fiksirano u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, korak po korak približavati evropskoj spoljnoj politici i konačno joj se pridružiti. EU sa Srbijom treba da razgovara jasno i otvoreno, jer je bolje razgovarati nego prikrivati ili ulepšavati male korake, što će poslije biti dvosmerno cenjkanje kao da je sve u redu", rekao je Sarrazin.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express