Bivši pomoćnik Obame

Bivši pomoćnik ranijeg predsjednika SAD Baracka Obame, Charles Kupchan ocjenio je, pred sastanak premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu, da sporazum Kosova i Srbije smanjuje ruski uticaj na Balkanu ukazujući da se to ne dešava preko noći, prenosi Gazeta express.

Kupchan kaže da će postepeno rješavanje otvorenih pitanja između Kosova i Srbije, kao i konačni sporazum biti važan korak napred u ograničavanju i konačnom uklanjanju ruskog uporišta i uticaja u regionu.

"Ali, budimo realni – to se neće dogoditi preko noći, to je proces koji će trajati", rekao je za Glas Amerike.

Kupchan, koji je dio svoje karijere proveo kao funkcioner zadužen za evropska pitanja u Savjetu za nacionalnu bezbjednost za vrijeme Baracka Obame, kaže da posrednici kosovsko-srpskog dijaloga trenutno ne favorizuju nijednu stranu.

"Nemam osjećaj da Evropska unija i SAD trenutno daju bilo kakvu prevlast nekoj od strana. Siguran sam da su odlučni da završe posao i izađu iz perioda u kojem su odnosi Kosova i Srbije i nestabilnost u Bosni i Hercegovini vratili Balkan u centar pažnje", kazao je.

Navodi da iako su dvije sile, SAD i EU, fokusirane na Ukrajinu, žele da ostvare cilj normalizacije odnosa dva balkanska susjeda.

Kupchan je bio specijalni pomoćnik američkog predsjednika Obame od 2014 do 2017. godine.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express