Mirna budućnost

SAD očekuju konstruktivan pristup premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa evropskim prijedlogom za normalizaciju odnosa dvije zemlje na sastanku 27. februara u Briselu i da Srbija i Kosovo iskoriste razgovore da izraze svoju posvećenost mirnoj budućnosti regiona, navodi se u odgovoru State departmenta na pitanje Glasa Amerike o očekivanjima od sastanka.

“Očekujemo da dvojica lidera priđu susretima u konstruktivnom duhu potrebnom da se napreduje u skladu sa njim”, istaknuto je u odgovoru State departmenta Glasu Amerike uoči nove runde dijaloga Kosova i Srbije koja se, uz posredovanje Evropske unije, održava u ponedjeljak u Briselu.

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kako je ranije preneo izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, trebalo bi da osim zvaničnog izjašnjavanja o prihvatanju – razmotre i detalje primene evropskog prijedloga.

Iz State departmenta za Glas Amerike ukazuju da je važno da Srbija i Kosovo iskoriste razgovore da iskažu posvećenost mirnoj budućnosti regiona.

“Srbija i Kosovo kroz dijalog treba da postignu sveobuhvatni sporazum. Vjerujemo da normalizovani odnosi između Kosova i Srbije na kraju treba da budu usmjereni na uzajamno priznanje. Napredak u dijalogu otvoriće vrata evropskim integracijama i od suštinskog je značaja za bezbjednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu”, navedeno je u pisanom odgovoru State departmenta.

Na pitanje može li se očekivati iskorak ili čak prekretnica poslije predstojeće runde razgovora u Briselu – iz State departmenta odgovaraju da ohrabruje to što su Srbija i Kosovo u načelu prihvatili prijedlog Evropske unije.

“Zvaničnici Sjedinjenih Država i Evropske unije istakli su mogućnosti prijedloga Evropske unije i naglasili značaj brzog napredovanja - kako bi se izbegao rizik daljih eskalacija”, navodi se u odgovoru.

Izvor: Kosovo online/VOA