Hrvatski premijer

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je aktuelno ima više pozitivnih signala na evropski prijedlog normalizacije odnosa Kosova i Srbije, nego što je bilo kada je predat i dodao da se ide ka de fakto priznanju.

Plenković je, u video diskusiji u organizaciji Atlantskog savjeta, upitan za francusko-njemački prijedlog, zašto je on drugačiji i da li ima potencijal da riješi pitanje Kosova, ukazao da ne postoje samo napori Francuske, Njemačke, već i drugih zemalja Kvinte, kao i izaslanika EU Miroslava Lajčaka da se postigne napredak i smanje tenzije, koje su često izbijale, posebno na sjeveru Kosova.

On je objasnio da je ono ka čemu se ide, i što će biti prije ili kasnije na stolu, de fakto priznanje.

Plenković je podsjetio da je sutra petnaest godina od kada je hrvatska vlada donela odluku o priznanju Kosova, i da to nije učinilo pet zemalja članice EU.

„Vjerujem da mi kao EU želimo stabilnost u regionu Zapadnom Balkana. Dosta nam je destabilizacije, i moramo biti obazrivi u vezi stabilnosti u regionu, jer je posljednja stvar koja treba zapadu sukob na Zapadnom Balkanu. Međutim, moj utisak je, na osnovu direktnih kontakata koje sam imao, da ima sada viš epozitivnih signala na evropski prijedlog, nego što je bilo na početku“, dodao je on.

Plenković je kazao da Hrvatska podržava sve što budu dogovorile dvije strane, posebno sve što doprinosi stabilnosti i otvaranja puta ka EU.

Na pitanje vezano za odnos sa Srbijom, kao i strepnjo da bi Hrvatska mogla blokirati put Srbije u EU, Plenković je rekao da postoji signal dobre volje Srbije.

„U novoj vladi Srbije je na ministarskom mjestu politički predstavnik Hrvata. To je novi element koji nismo imali ranije. To je signal dobre volje Srbije“, naglasio je on.

Plenković je rekao da su odnosi opterećeni prošlošću i da je on privržen normalizaciji odnosa.

„Moja politika od 2016. je bila da uključimo manjinske zajednice u vlast, i tako smo imali od osam tri predstavnika Srba u parlamentarnoj većini, a u mom drugom mandatu je potpredsjednik Vlade predstavnica srpske zajednice. Ta saradnja sa manjinama mi je bila oduvijek važna, jer sam želeo da svi građani budu integrisani, nebitno od etničke pripadnosti, i da se osećaju dobro u hrvatskom društvu“, objasnio je on.

Ukazao je da se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Davosu, i da žele da uspostave listu pitanja oko kojih je moguća saradnja, podrška jedni drugima.

„Potrebno je da radimo na nizu pitanja. Ali ono što ste mogli da vidite do sada u pristupnom procesu je da Hrvatska nije koristila mogućnost blokiranja. Mi smo bili blokirani, ali mi tome ne pribjegavamo. Smatram da je bolje riješiti otvorena pitanja na diplomatski način. Postoje mnoga pitanja koja treba da riješimo, a to je moguće riješiti pored procesa evropske integracije“, poručio je on.

Izvor: Kosovo Online