Nezvanične informacije

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, sjedi na svim stolicama i od svih uzima novac. Kineske investicije, rusko oružje, EU fondovi i na koncu za SAD je on glavni igrač na Balkanu.

Trenutno stanje na Balkanu koje je kao "zapeta struna" odgovara jedino Vučiću. On ima Srbe na Kosovu, u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji, te u svakom trenutku može destabilizirati političku i sigurnosnu situaciju, a što je nedavno demonstrirao barikadama na sjeveru Kosova. Skupština Srbije i igrokazi u njegovoj režiji pokazali su da u Srbiji nema vlasti i opozicije, već da su svi na istom političkom fonu, piše bh. portal Faktor.ba.

O tome je možda najilustrativnije govorio u svom posljednjem izvještaju pred Vijećem sigurnosti UN-a haški tužilac Serge Brammertz.

Brammertz je rekao da "građansko društvo" u Srbiji negira ratne zločine i slavi zločince, tvrdeći da "samo u Beogradu" ima "više od 150" murala generala VRS-a Ratka Mladića, osuđenog na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zlodjela u Bosni i Hercegovini.

- U Srbiji, građansko društvo je prigrlilo atmosferu negiranja ratnih zločina i slavljenja zločinaca koju su stvorili političari. Više od 150 murala Ratka Mladića izbrojano je samo u Beogradu - kazao je Brammertz dokazujući time kako Srbija nije ni blizu građanskog društva, već da je naprotiv sve gora i gora te da u njoj jača fašizam. No to nije smetnja da ga zapadni politički centri moći vide kao svog ključnog igrača i faktora stabilnosti na Balkanu. Jer kako se drugačije može pojasniti američka agenda koja se provodi trenutno u ovom dijelu Evrope, prema kojoj korupcija cvjeta u svim državama osim u Srbiji.

Vučić ima izuzetno jake lobiste u američkim krugovima, a primjer za to je i nedavno odlikovani Richard Grenell, bivši savjetnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Njegov je lobista i Matthew Palmer, o kojem su mediji već pisali da je za te usluge bio izdašno novčano nagrađen.
Političar je koji kontinuirano radi na stvaranju atmosfere haosa i sve postaje alarmantno, a onda se pojavljuje kao jedini spasilac Srbije. Istu matricu primjenjuje za Balkan.

Koliko i kako umije da se proda, dokaz je i to da ga pojedini američki zvaničnici video kao "super dečka".

Prema nezvaničnim informacijama Faktora, Gabriel Escobar, specijalni američki izaslanik za Balkan, potkraj 2021. godine, tokom susreta sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem govorio je o Vučiću.

Osim što je kazao da je "super dečko", Escobar je tvrdio da će Srbija ući u NATO. Komšić mu je poručio da od toga nema ništa, te navodno rekao da će ako se to desi "skočiti sa najviše zgrade".

Faktor