Bivši predsjednik Albanije

Bivši predsjednik Albanije Bamir Topi rekao je da Kosovo ne treba da se plaši politike Sjedinjenih Američkih Država, jer se SAD bave problemima na način da se ne ugroze interesi albanskog naroda Kosova, prenosi Koha.

„SAD vidim kao garanta kosovske istorije, garanta kosovske perspektive, ima i drugih savezničkih zemalja koje cijenim i kojima se divim, ali posebno preciziram ulogu Sjedinjenih Država, bez SAD, čak i Kosova ali i Albanija je u određenim trenucima bez svoje uloge dovedena u opasnost, tako da su oni na neki način naš mentor i uvjeravam vas koliko imam političkog iskustva, bili su u najkritičnijim trenucima za naš opstanak i izveli su nas sa druge strane reke. Ne treba se plašiti. Oni se bave problemom na osnovu sporazuma koji su imali, ali se bave i problemom u smislu decentralizacije, u meri u kojoj to ne osuđuje interese albanskog naroda na Kosovu. Uvjeren sam da stvari neće poći naopako ako budemo poslušali njihove savjete“, rekao je Topi.

Topi smatra da je politika Vlade Kosova i Albanije pogrešna, dodajući da je svaki interes Albanaca na Kosovu, u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i u dijaspori, oživeo nezavisnošću Kosova i ulaskom Albanije u NATO.

„Sjećam se posjete Kosovu, krajem januara 2008. godine, oko druge ili treće nedjelje prije nego što je Skupština Kosova proglasila Kosovo nezavisnom i suverenom državom. To su veoma posebne emocije koje osjeća čovjek koji je u određenom trenutku i šef albanske države. Godine brzo prolaze, prošlo je 16 godina i te godine, 2008, 2009, bile su vjerovatno najbolje godine za Albance na njihovom dugom istorijskom putu. Kad kažem za Albance, mislim na sve interese svakog Albanca, bez obzira da li je živeo u Albaniji, na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori ili u dijaspori. Prvo je bila nezavisnost Kosova, 17. februara, dok je 2. aprila 2008. godine, dva mjeseca kasnije, Albanija dobila poziv za ulazak u NATO. Godinu dana kasnije, u aprilu 2009. godine, Albanija je postala punopravna članica, kao jedna od 28 zemalja Sjevernoatlantske alijanse“, izjavio je Topi.

Prema riječima bivšeg predsjednika, ova dostignuća Albanaca uticala su i na političku stabilnost Kosova i Albanije.

Topi je naglasio da je dok je bio predsjednik Albanije promovisao albansku stvar, „posebno nezavisnost Kosova”.

Projekat "Otvoreni Balkan" vidi kao lični poduhvat premijera Edija Rame i predsjednika Aleksandra Vučića.

„Čini se da je političko odlučivanje 'Otvorenog Balkana' bilo u prilog preferencijama koje je albanski premijer imao prema predsjedniku Srbije. Interes je možda politički bio dobar, ali kako taj interes ostvariti kada su još uvijek problemi veliki?“, rekao je Topi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore