Daily Mail

Britanski mediji prenose da su dva brata Albanca, koji su organizovali protest u kojem je statua Winstona Churchilla prekrivena albanskom zastavom, lagala da uđu u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Navodi se da su braća, koja su ranije osuđena za trgovinu ljudima, lagala da bi dobili azil kako bi ušli u Britaniju. Ministarstvo unutrašnjih poslova utvrdilo je da su koristili lažne identitete i tvrdili da su bježali od rata na Kosovu 1998. umjesto da dolaze iz mirne Albanije.

Taulant i Enkeleid Omi u novembru prošle godine predvodili su demonstracije u Westminsteru na kojima je 1.500 njihovih sunarodnjaka izjavilo da nisu kriminalci, nakon što je ministarka unutrašnjih poslova Suella Braverman rekla da se Britanija suočila s 'invazijom' ilegalnih imigranata.

U pismu Taulantu prošlog mjeseca, tim za borbu protiv prijevara Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da je razmatrao oduzimanje njegovog državljanstva, ali je to odbio jer "nije u skladu s našom politikom".

U njemu je pisalo: 'Državni sekretar je razmatrao oduzimanje vašeg britanskog državljanstva na osnovu toga da je ono dobijeno kao rezultat prevare'.

U pismu se Taulantu nudi amnestija da ispravi svoje podatke koristeći svoje pravo ime.

„Ali kao odgovor, on je ismevao vladu, hvaleći se na društvenim mrežama da je dobio 'besplatne karte' za Veliku Britaniju i da mu je Ministarstvo unutrašnjih poslova 'učinilo uslugu'.

Albanski nacionalista (46) pojavio se i na TV kanalu Euronews hvaleći se da je čist i čak je ponudio pomoć drugim Albancima koji su takođe ilegalno ušli u Britaniju”, piše Daily Mail.

“U Ministarstvu unutrašnjih poslova u tom pismu mi kažu da, podnijeli ste zahtjev sa lažnim podacima. Ko god da je ovo uradio učinio mi je ogromnu uslugu, uštedevši ogromne količine novca da ispravim podatke. Na kraju sam veoma sretan zbog svega ovoga. Nema sankcija za mene”, izjavio je navodno.

Podrazumijeva se da je Ministarstvo unutrašnjih poslova bilo nemoćno i nije bilo u mogućnosti da braći oduzme državljanstvo po tehničkom pitanju. Taulantov prvi zahtjev za azil je odbijen, ali je dobio žalbu 2006. i kasnije dobio britansko državljanstvo.

U maju 2013. godine, braću i još jednog saradnika uhvatili su službenici graničnih snaga u pokušaju da nekoga ilegalno prokrijumčare u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Oni su proglašeni krivima na Krunskom sudu u Canterburyju u septembru 2015. i obojica su osuđeni na po 12 mjeseci zatvora i naloženo im je 200 sati društveno korisnog rada.

U međuvremenu, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je: „Naš najveći prioritet je odbrana i sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva. Svi slučajevi se procjenjuju pojedinačno i proporcionalno se koristi oduzimanje državljanstva”.

Izvor: Gazeta Express/info-ks.net