OPTUŽBE ZBOG AFERE

Predsjednik albanske opozicione Demokratske stranke Sali Berisha zatražio je danas na protestu u Tirani da premijer Edi Rama podnese ostavku.

Protest ujedinjene opozicije održava se ispred zgrade vlade, a prisustvuje mu više hiljada građana, prenose albanski mediji.

Na osiguranju protesta angažovano je više od 1.000 policajaca, a vrata na ulazu u vladu su blindirana dodatnim metalnim dijelom, piše Albanian Post.

Berisha je u govoru opisao Ramin aferu, u vezi sa agentom FBI-a, kao najozbiljniji skandal koji je "ocrnio obraz zemlje u svijetu".

"Narko-premijer bez vjere, bez države, bez zastave korumpira šefa kontraobaveštajne službe savezničke države SAD-a", rekao je Berisha i poručio da Rama treba da da ostavku nakon "ovog čina nelojalnosti prema velikom savezniku albanskog naroda".

Predsjednik Slobodarske partije i bivši predsjednik Albanije Ilir Meta ocijenio je da je Edi Rama za 10 godina "iskoristio svoju moć za zauzimanje države i za svoje mafijaške interese".

Bivši predsjednik Republike Albanije istakao je da je "koruptivna afera McGonigal-Rama šokirala cijeli svijet sa obje strane Atlantika".

Bivši agent Federalnog istražnog biroa (FBI) Charles McGonigal optužen je zbog sumnjivih poslova sa ruskim oligarsima, ali se u optužnici navodi da je imao sumnjive poslovne veze s političarima iz Albanije i Bosne i Hercegovine.

Na teret mu se, pored ostalog, stavlja da najmanje od avgusta 2017. FBI-u nije otkrio svoju vezu s bivšim službenikom albanske obavještajne agencije, opisanim u optužnici kao "osoba A". Takođe, prema optužnici, nije otkrio da je "imao kontakte" s premijerom Albanije Edijem Ramom, koji je izjavio da optužbe protiv McGonigala nemaju nikakve veze s njim.