Ruska trgovina sa Zapadom

Osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je za Demostat da je ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko izjavom da će za Rusiju, kada je reč o članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama, biti od značaja stav Beograda, faktički prepustio vruć krompir Srbiji, prenosi N1.

Ta poruka je nešto drugačija nego što su bile poslednje poruke Sergeja Lavrova i Vladimira Putina pred rat u Ukrajini, kada su govorili da će pratiti ono što Beograd radi, ali da se to ne odnosi na poziciju Kosova u UN, naglašava Janjić.

„Svu odgovornost za odluke je prebacio na Vučića, na sadašnju vlast, a to znači da onda mora i unutar te vladajuće koalicije svi da se preispituju šta je sada ruski interes“, rekao je Janjić.

Janjić navodi da se Rusija dugo nije oglašavala u Srbiji, pogotovo ne po pitanju Kosova i iz Bocan-Harčenkovih poruka zaključuje da on i dalje vidi ulogu Rusije kao vrlo moćne, gotovo jednake s Kvintom, kao da nije svestan da „više ne postoji Kontakt grupa za Balkan“ i da sad taj posao vode drugi.

Prema njegovim rečima, nije tačno da se Rusija zaista pita isto koliko i velika petorka, pogotovo ne u Generalnoj skupštini UN, kroz koju će morati da prođe konačna odluka o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kada do toga dođe.

„Cela priča opozicije i ruska priča da kosovski problem ne sme da se izmesti iz UN ne stoji, jer on i nije izmešten iz UN, ali jeste iz Saveta bezbednosti UN, tamo više neće doći nikad, osim pitanja punopravnog članstva Kosova u UN“, naveo je Janjić.

On je rekao da argumenti ruskog ambasadora idu u prilog svima u Srbiji koji smatraju da treba odbiti francusko-nemački plan, ocenivši da Rusija nikada nije do kraja verovala Vučiću, te da je više verovala Vojislavu Koštunici i Borisu Tadiću.

Nekadašnja zamenica predsednika Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Vesna Marković izjavila je za Demostat da je Bocan-Hačenko poslao jasnu poruku da će ta zemlja koristiti otvorena pitanja na Balkanu kako bi ostvarila svoje ciljeve u vezi sa okončanjem rata u Ukrajini.

"Ovo je drugi put da čujemo od zvanične Rusije da je rešavanje pitanja Kosova povezano sa ratom u Ukrajini i okončanjem tog sukoba. Prvi put je bio prilikom pozivanja predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina na kosovski presedan“, rekla je Marković.

Prema njenim rečima, sada je Bocan-Harčenko bio neuporedivo direktniji i jasniji, stavljajući do znanja šta su stvarni interesi Rusije na Balkanu i da će koristiti otvorena pitanja na Balkanu kako bi ostvarili svoje ciljeve vezane za okončanje rata u Ukrajini.

Ona smatra da Bocan-Harčenko nije poslao poruku samo Beogradu, već, koristeći sadašnji razvoj događaja u vezi sa francusko-nemačkim planom, i EU i SAD da je Rusija spremna na neku vrstu dogovora, odnosno trgovine sa zapadnim zemljama.

Kako ističe, Bocan-Harčenko je direktno poručio da će se pitanje rešavanja statusa Kosova rešavati zajedno sa ukrajinskim sukobom.

"Iako je ovakva poruka poslata Srbiji potpuna novina, sigurna sam da nam je razjasnila nedoumice koje smo imali kada su u pitanju interesi Rusije na Balkanu“, ocenila je Vesna Marković.