PONOVO DRAMI

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u sinoćnjem gostovanju na državnoj televiziji te zemlje govorio je o brojnim aktuelnim pitanjima, među kojima je bila situacija na Kosovu, ali i dešavanja u svijetu za koje nema svijetle prognoze.

Voditeljica je na početku skrenula pažnju na kritikovanje predsjednika Srbije i upitala ga zašto ga i dalje optužuju.

"Bilo je zanimljivijih optužbi od diktature, autokratije i autoritativnosti. To je dio političke svakodnevice. Vidjeli ste divljanje nekoliko poslaničkih grupa, nekoliko napada i na mene i na predsjednika skupštine, a niko nije isključen sa te sjednice", naveo je Vučić.

Srbijanski predsjednik je nastavio da govori o situaciji na Kosovu i dešavanjima u toj zemlji koji su nastali nakon 2000. godine.

"Predstoji nam najveća kriza u svijetu koju smo vidjeli od Drugog svjetskog rata. Ovo je bilo skoro pa ništa, od onoga što nam slijedi. Pred nama je velika eskalacija. Ja se nadam da će ljudi da razumiju da ona nikome nije potrebna i da će se truditi da deeskaliraju situaciju. U narednih 5-6 mjeseci slijede najveći sukobi do sada. Pritisci će biti neuporedivo snažnjiji po pitanju Ruske Federacije, bit će snažni pritisci oko Kosova", dodaje Vučić.

Dodao je da je jako teško, gotovo pa nemoguće "pobijediti zapadno jedinstvo" kada je u pitanju rat u Ukrajini i dodao da se zajedništvo kod Rusa budi tek sada, nakon što je ukrajinskoj vojsci stigla značajna pomoć u vidu Leopard tenkova.