Nekadašnji predsjednik i premijer Albanije

Nekadašnji predsjednik i premijer Albanije Sali Berisha ocjenio je da francusko-njemački plan predstavlja dobrodošlo rješenje za Kosovo, ali i za region.

"Ovaj plan treba da predvidi izbacivanje ultranacionalističke preambule iz Ustava Srbije koja Kosovo definiše kao dio Srbije”, rekao je Berisha, a prenela Gazeta express.

On je naveo i da se traženoj Zajednici srpskih opština ne treba protiviti jer se radi o onoj koja je u skladu sa Ustavom Kosova.

"Opasna je ZSO koja stvara strukture sa izvršnom vlašću, ne samo za Kosovo, već za ceo region, u kojem su prisutne i brojnije manjine od srpske, na Kosovu. Nikada ne treba zaboraviti da je barut u buretu našeg podneblja slepi srpski ultranacionalizam“, rekao je Berisha, u razgovoru sa bivšom ministarkom spoljnih poslova Kosova Melizom Haradinaj.

Oni su se saglasili da Balkan nikada ne može sebi da priušti „drugu Republiku Srpsku“ i da „pred spiralom srpskog ultranacionalizma albanski faktor mora da bude što jedinstveniji“.

Berisha je rekao i da je "ekspanzija Srbije počela projektima korekcije granica, a zatim i Otvorenim Balkanom“, za koji odgovornim smatra sadašnjeg premijera Albanije Edija Ramu, zbog, kako kaže, dogovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express