Hrvatski premijer

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da su lideri Evropske unije danas u Briselu razgovarali o nastavku dijaloga Kosova i Srbije, jer je, kako je rekao, situacija na sjeveru Kosova sada „najnapetiji aspekt", preneo je Telegrafi.

Plenković je ocjenio da je evropski, odnosno francusko-njemački prijedlog, dobar i da ga treba podržati, kao što treba podržati dijalog, jer doprinosi stabilnosti u jugoistočnoj Evropi.

„Neophodno je imati dugoročno i stabilno rešenje. Iz tog razloga, zaključci (sa sastanka lidera EU) pozivaju Srbiju i Kosovo da to podrže“, rekao je Plenković.

Dodao je da se u Briselu danas razgovaralo i o razvoju situacije u Bosni i Hercegovini nakon izbora.

Kako je prenela "Nova", Plenković je rekao da je visoki predstavnik EU Joseph Borell izvjestio o učešću na prošlonedeljnoj sjednici Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru, na kojoj je izraženo jedinstvo svih političkih stranaka hrvatskog naroda u BiH.

„Ovim su podvučene želje za jednakost i ustavnost, upravo onako kako hrvatski narod u BiH, ali i hrvatska država, a posebno vlada, godinama pokušavaju da se stave na dnevni red institucija EU“, rekao je Plenković.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi