PROMIJENIO STAV

U Beogradu je u toku drugi dan sjednice Skupštine Srbije na kojoj se diskutuje o Kosovu te toku dosadašnjeg dijaloga sa Prištinom. Na sjednici, isto kao i jučer, prisustvuje Aleksandar Vučić.

U fokusu sjednice je svakako njemačko-francuski plan koji su predložili zvaničnici Evropske unije, a podržale i Sjedinjene Američke Države (SAD).

Jučer je predsjednik Vučić detaljnije govorio o ovoj inicijativi te obrazložio tačke koje su "najopasnije" po Srbiju, a riječ je o tački četiri, stavu dva u kojem se navodi da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji".

"Protivili se ili ne protivili Vijeću Evrope u trenutku kada oni odluče, imat će većinu. Protivili se ili ne protivili za NATO, imat će većinu. Protivili se ili ne protivili za Evropsku uniju, to je njihova odluka", rekao je Vučić jučer.

Diskusija o Kosovu i toku pregovora Beograda i Prištine u posljednjih šest mjeseci nastavljeni su i danas, a Vučić je ponovo dosta pažnje posvetio upravo posljednjem planu o rješavanju pitanja Kosova.

Vučić je također prošlog mjeseca održao posebno javljane na javnom servisu Srbije u kojem je svoje izlaganje posvetio njemačko-francuskom planu. Tada je izjavio da je Srbija "ucijenjena" te da ne mogu spriječiti ulazak Kosova ni u Vijeće Evrope ni u NATO.

No, nakon nekih desetak dana, Vučić je izgledno promijenio svoj stav pa je danas, tokom sjednice Skupštine Srbije izjavio da "nipošto nije ucijenjen".

"Niko mi ničim nije prijetio da znaju građani Srbije", rekao je Vučić.