PROCEDURE, PROCEDURE...

U proteklu 21 godinu državljanstva BiH se odreklo čak 95.836 ljudi. Samo u prošloj godini odreklo ga se njih 2.626, što je za 176 manje u odnosu na 2022. Podaci su to koji su i više nego poražavajući...

Najave Mate Rimca da će uskoro pokrenuti proceduru dobijanja državljanstva BiH, iako to nikako ne želi, podsjetila nas je zašto hrvatski vizionar nije oduševljen time što će se zaputiti u ovu pravnu "avanturu".

Podatak da procedura dobijanja bh. državljanstva može potrajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, uz preduslov da skupite "brdo" papira bez da vam neki od njih ne nedostaje, jasno govori zašto je to tako.

Za ovaj nepopularni trend se do sada odlučio zastrašujuće veliki broj bh. državljana. Razlozi zbog kojih se oni odlučuju na ovaj potez su brojni - od olakšica pri studiranju, preko boljeg ravnopravnog statusa u nekoj drugoj zemlji, pa sve do lakšeg putovanja.

Upravo su to najčešći razlozi kojeg navode bh. građani u neformalnim razgovorima u Ministarstvu civilnih poslova BiH, gdje se zahtjev podnosi, dok u pojedinim načinima sticanja državljanstva BiH nadležni organ je matični ured u općini prebivališta.

Dodajmo i to da proces odricanja državljanstva Bosne i Hercegovine košta oko 800 KM.

Procedura


Pravni osnov sticanja bh. državljanstva sadržan je u Zakonu o državljanstvu Bosne i Hercegovine.

Državljanstvo BiH se u skladu sa navedenim Zakonom stiče:

1. porijeklom,

2. rođenjem na teritoriji BiH,

3. usvajanjem,

4. putem naturalizacije,

5. putem međunarodnog sporazuma BiH sa nekom od zemalja.

Treba istaći da je proces sticanja državljanstva BiH omogućen putem naturalizacije, koja je mnogo lakši put do konačnog cilja.

"Državljanstvo BiH se može steći preko bračnog partnera i u pitanju je sticanje državljanstva BiH olakšanom naturalizacijom.

Da bi ste stekli državljanstvo BiH po ovom osnovu odnosno po članu 10 Zakona o državljanstvu BiH najvažniji uslovi su da je brak trajao najmanje 5 godina prije podnošenja zahtjeva za sticanje državljanstva BiH te da brak traje i u trenutku podnošenja zahtjeva za sticanje državljanstva Bosne i Hercegovine te da imate odobren stalni boravak u BiH", pojasnila je za portal Klix.ba portparolka Ministarstva civilnih poslova BiH Zorica Rulj.

Stranac koji je podnio zahtjev za sticanje državljanstva BiH, ali i Federacije BiH može steći državljanstvo BiH naturalizacijom ako ispunjava sljedeće uvjete:

a) da je napunio 18 godina,

b) da ima odobren stalni boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva, s tim da u momentu podnošenja zahtjeva ima stalni boravak na teritoriji Federacije,

c) da dovoljno poznaje pismo i jezik jednog od konstitutivnih naroda Federacije,

d) da mu nije izrečena mjera sigurnosti protjerivanja stranca sa teritorije Bosne i Hercegovine, odnosno Federacije Bosne i Hercegovine od nadležnog organa uspostavljenog Ustavom Bosne i Hercegovine ili Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine i da je ova odluka još na snazi,

e) da nije osuđivan na kaznu zatvora za krivična djela sa umišljajem na vrijeme duže od tri godine u vremenu od osam godina prije podnošenja zahtjeva,

f) da se odrekne ili da mu na neki drugi način prestane ranije državljanstvo prije sticanja državljanstva Federacije, osim ako bilateralnim sporazumom nije drugačije predviđeno. Odricanje ili prestanak ranijeg državljanstva na drugi način neće se zahtijevati ako to nije dozvoljeno ili se ne može razumno zahtijevati,

g) da se protiv njega ne vodi krivični postupak, osim ako se dokaz o ispunjavanju ovog uvjeta ne može razumno zahtijevati,

h) da ne predstavlja prijetnju po sigurnost Bosne i Hercegovine i Federacije,

i) da ima osiguran stalni izvor prihoda u iznosu koji omogućava egzistenciju ili je u stanju osigurati pouzdan dokaz o finansijskim izvorima za svoje izdržavanje u skladu sa odgovarajućim propisom Bosne i Hercegovine,

k) da potpiše izjavu da prihvata pravni sistem i ustavni poredak Bosne i Hercegovine i Federacije i

l) da ima važeću garanciju o sticanju državljanstva Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine.

Za proceduru ispisa iz BiH državljanstva nisu potrebni važeća putna isprava BiH niti važeća lična karta Bosne i Hercegovine.

"Državljanstvo Bosne i Hercegovine osim ovim putem, može prestati i po sili zakona, otpustom, oduzimanjem i međunarodnim sporazumom. Sporazum o dvojnom državljanstvu, Bosna i Hercegovina ima tek sa tri zemlje (Srbijom, Hrvatskom i Švedskom)", dodaje Rulj.

Pasoši ovih zemalja, prema istraživanjima brojnih svjetskih agencija, vrijede višestruko više od pasoša naše zemlje. Pasoš BiH se nalazi tek na 41. mjestu, a da bi ga posjedovala, osoba mora prethodno postati državljanin Bosne i Hercegovine.