Izgradio prorusku reputaciju

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kritikovao je zapadne zemlje zbog snabdjevanja Ukrajine tenkovima i drugim naoružanjem i poručio da Krim više nikada neće biti dio Ukrajine, piše danas britanski list Guardian.

List piše da je Milanović u razgovoru sa novinarima u Zagrebu rekao da je „protiv slanja bilo kakvog oružja“ u Ukrajinu i da snabdjevanje Ukrajine oružjem samo produžava rat.

Navode i Milanovićevu izjavu da je vojna podrška Ukrajini duboko nemoralna, jer nema rješenja za rat, kao i da bi dolazak njemačkih tenkova u Ukrajinu poslužio samo za približavanje Rusije Kini, piše Index.hr.

Citirali su i Milanovićevu izjavu o Krimu, crnomorskom poluostrvu koje je Rusija zauzela i pripojila 2014. godine: „Jasno je da Krim više nikada neće biti dio Ukrajine.“

"Dogovorio se sa Orbanom i Dodikom“

"Milanović je zauzeo stav protiv EU otkako je 2019. godine izabran za ljevičarskog i liberalnog kandidata, a svoju politiku je uskladio sa politikom mađarskog premijera Viktora Orbana i secesionističkog lidera bosanskih Srba Milorada Dodika“, piše Guardian.

U tekstu se navodi i da je predsjednička funkcija u Hrvatskoj uglavnom ceremonijalna, ali da je Milanović formalno vrhovni komandant oružanih snaga.

Posljednjih mjeseci otvoreno se protivio ulasku Finske i Švedske u NATO, kao i obuci ukrajinskih trupa u Hrvatskoj u okviru pomoći EU toj ugroženoj zemlji, piše The Guardian.

AP: Okrenuo se populističkom nacionalizmu

O Milanoviću je pisao i Associated Press, čiji su tekst potom preneli i brojni drugi svjetski mediji, uključujući Vašington post, ABC news.

"Milanović je na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj 2019. pobjedio kao ljevičarski liberalni kandidat, kontrapunkt konzervativnoj vladi koja je trenutno na vlasti u Evropskoj uniji i članica NATO-a. Ali od tada se okrenuo populističkom nacionalizmu i kritikovao politiku Zapada prema Rusiji, kao i prema Balkanu. Milanović je izgradio prorusku reputaciju, što je više puta negirao. Međutim, posljednjih mjeseci otvoreno se protivio prijemu Finske i Švedske u NATO, kao i obuci ukrajinskih trupa u Hrvatskoj u okviru pomoći EU toj ugroženoj zemlji“, piše AP.

Sky news: Izgradio je prorusku reputaciju

Sky news naglašava da je Milanović predsednik zemlje koja je članica NATO alijanse i da sa te pozicije kritikuje slanje oružja u Ukrajinu.

"Međutim, od kada se okrenuo populističkom nacionalizmu, kritikuje zapadnu politiku prema Rusiji, ali i prema Balkanu. Gospodin Milanović je izgradio prorusku reputaciju, što uporno negira“, pišu oni.