Hrvatski predsjednik je ranije u ponedjeljak kritizirao međunarodnu zajednicu jer optužuje Rusiju zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krima, rekavši da je i Kosovo otela Srbiji.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da predsjednik države Zoran Milanović “ide iz gliba u blato” nakon što je izjavio da je Kosovo oteto Srbiji i da Krim više nikada neće biti ukrajinski, dok je srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić pozdravio Milanovičevu izjavu, ocijenivši da se radi o principijelnom poštivanju međunarodnog prava.

Dačić je agenciji Tanjug rekao kako ne ulazi u to ima li Milanović neke unutarnjopolitičke razloge za takvu izjavu, ali da je to stajalište šefa države članice Evropske unije i NATO-a, što on pozdravlja, prenijela je Hina.

“Pozdravljam ga kao principijelni stav u pravcu poštivanja međunarodnog prava, koje garantuje nepovredivost suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države”, rekao je Dačić.

“Na Kosovu je srušen međunarodni poredak u kojem je suverenost država nedodirljiva, a granice nepromenjive”, istaknuo je.

Plenković je izjavio kako niti jedna zemlja nije anektirala Kosovo i da ne zna da pojam ekstrakcije postoji u međunarodnom pravu.

“Do sada još nismo doživjeli ovakav narativ o Kosovu. Ne znam čime je izazvan. Vidim da je sada ne samo zvijezda u ruskim, nego i u srpskim medijima”, rekao je Plenković.

“Iz gliba u blato, u živi pijesak… Iz lošeg u gore. Ne znam dokle to može ići”, izjavio je premijer novinarima.

“Rezime tog narativa je: Sjednimo što prije za stol, dajmo Rusima da otkinu neznam koliko tisuća kvadratnih kilometara Ukrajine i zaboravimo na širenje NATO-a ili politiku otvorenih vrata. Neka se Ukrajinci pokunje i čekaju koliko će ih ovi još pobiti ili koliko će im teritorija uzeti“, rekao je nakon sjednice predsjedništva HDZ-a.

Milanović: Ko je anektirao Kosovo?

Milanović je ranije u ponedjeljak kritizirao međunarodnu zajednicu jer optužuje Rusiju zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krima, a Kosovo je “otela ” Srbiji.

“Ja stojim iza Kosova i podržavam ga. Ali tko je anektirao Kosovo? Međunarodna zajednica i mi. Oteto je od Srbije. (…) Nije aneksija, nego otimanje, dio teritorija koji je izvučen iz Srbije. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta u kojem netko misli da ima pravo na sve kad mu to odgovara, a kad to onaj drugi radi – onda je to kriminal”, rekao je Milanović.

Njegova izjava je izazvala odobravanje u većini srbijanskih medija koji donose naslove poput “Milanović: Oteli smo Kosovo”, “Milanović priznao: Kosovo je oteto od Srbije”; “Milanović promenio ploču, stao na stranu Beograda?”.

Srbijanski predsjednik zasad nije komentirao Milanovićevu izjavu, rekavši da je mora vidjeti u cijelosti.