Izazivanje tenzija

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani je, u intervjuu za Radio slobodna Evropa, izrazio žaljenje zbog odluke Sofije da povuče svog ambasadora iz Skoplja, istakavši da je dijalog jedini način za rješavanje sporova, prenosi Reporteri.

Osmani je dodao da izazivanje tenzija između Skoplja i Sofije, u vrijeme kada postoje intenzivna dešavanja na relaciji Priština - Beograd, povećava mogućnost uticaja "destruktivnih faktora" na ta zbivanja, koji sada imaju više prostora za delovanje.

Prema riječima šefa makedonske diplomatije, Rusija djeluje na različite načine kako bi u regionu Zapadnog Balkana postojala stalna kriza i otvorena pitanja, jer na taj način Moskva može da utiče na unutrašnju politiku regiona.

"Mi smo ovdje zainteresovani za nastavak dijaloga sa Bugarskom. Ambasadori su svakako glavni instrument dijaloga između dvije države, tako da vjerujem da će ova odluka biti povučena, kako bi dijalog mogao da se nastavi. Vidite, i kontekst je takav. Imamo izbore u Bugarskoj, imamo napetu političku situaciju ovdje, i ono što sam istakao, aktivni su provokatori, nasilnici i politički profiteri i svi oni pokušavaju da izvuku nešto iz ove situacije", rekao je Osmani.  

Izvor: Kosovo Online/Reporteri