Premijer Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je da ima pozitivno mišljenje o premijeru Kosova Albinu Kurtiju i njegovoj borbi protiv korupcije, kao i da podržava njegovu ideju po pitanju ZSO, koja, kaže, ne bi trebalo da bude zasnovana na etničkoj osnovi, jer bi to povećalo podjele i produbilo podele, prenosi Ekonomija onlajn.

"Na Kosovu ne mogu biti opštine koje su srpske ili albanske, jer su sve one jednake kao opštine koje pripadaju građanima bez razlike. Prema ovom obrazloženju, Kurtijev pristup je pozitivan za region", kazao je Abzović.

Na konstataciju da albanski premijer Edi Rama važi za kosmopolitu, iako ga optužuju da je korumpiran, dok je Kurti nacionalista, iako za njega nema takvih optužbi, Abazović je rekao da je "drugačije rezonovanje kada su u pitanju zemlje koje nisu bile u Jugoslaviji".

"Nacionalizam je postao oruđe kontrole za korumpirane političare... i kad god korumpirani treba da podignu napetost, koriste ovo drugo", rekao je Abazović.

On je dodao i da nacionalistička retorika u bivšoj Jugoslaviji, posebno u Crnoj Gori, služi kao maska ili paravan za lične agende i interese.

Abazović je naveo i da je Crna Gora multietnička i multireligijska država, bez homogene grupe, te da u takvom društvu prava moraju biti garantovana svima jednako.

"Tim više neko poput njega - političar koji etnički pripada albanskoj manjini - treba da se zalaže za jednaka prava", kazao je Abazović.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online