Mi ćemo biti uz njih

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfried izjavila je da Kosovo i Srbija moraju da donesu teške odluke, a da SAD i EU žele da im pomognu i podrže ih u tome, prenosi Reporteri.

"SAD i Evropska unija ne pokušavaju da nametnu rješenje za situaciju u odnosima između Kosova i Srbije, već da pomognu zemljama da donesu teške odluke", rekla je Donfried za Glas Amerike.

Prema njenim riječima, SAD i EU pokušavaju da budu snaga koja će doneti promene na bolje i Kosovu i Srbiji.

"Da su me, prije nego što sam preuzela ovaj zadatak, pitali da li će Rusija preduzeti veliki napad na Ukrajinu, moj odgovor bi bio ne. I pogrešila bih. Tako je teško da se predvidi budućnost“, rekla je Donfried.

Ona je navela da za zemlje Zapadnog Balkana sada postoji prilika da krenu napred na putu evroatlantskih integracija.

"Duboko vjerujem da građani Kosova i Srbije svoju budućnost vide kao punopravni članovi evroatlantske zajednice. EU godinama neguje i promoviše dijalog. SAD podržavaju taj dijalog, jer vjerujemo da je to put. Ima li teških odluka koje Kosovo i Srbija moraju doneti? Apsolutno. Hoćemo li mi biti tu da ih podržimo dok donose ove teške odluke? Naravno", rekla je Donfried.

Dodala je da se te odluke ne mogu nametnuti, ali da su neophodne.

"Znamo da će i Albanija biti tu da pomogne ovim zemljama da donesu teške odluke. Ali, ne možemo im to nametnuti. Trebalo bi da žele tu budućnost i da budu spremne da donose odluke koje mogu izgledati bolne, ako je to za budućnost kakvu žele. Mi ćemo biti uz njih, ali možemo samo da pomognemo i pokušamo da obezbjedimo tu budućnost. Kosovo i Srbija treba da urade težak posao", rekla je Donfried.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri