Transfer velikih suma novca

Slovenački list "Demokratija" preneo je danas članak koji se odnosi na slovenačkog premijera Roberta Goloba, slovenačku energetsku kompaniju GEN-I, na čijem je čelu Golob bio do preuzimanja premijerske funkcije, transfer velikih suma novca iz te kompanije koji je trebalo da služi za finansiranje kampanje Pokreta "Samoopredjeljenje" Albina Kurtija preko ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berishaja i sa tim povezao nedavnu posjetu šefice diplomatije Slovenije Tanje Fajon Kosovu i Srbiji, piše Reporteri.

"Demokratija" navodi da postoje i snimci kamera iz različitih banaka, uključujući i „Raiffaisen” banku u Bukureštu, na kojima se vidi Golob.

Navodi se da je Golob izjavio da je u Rumuniiji bio da bi "otvorio kancelariju kompanije GEN-I negdje na periferiji", međutim, ispostavilo se da se to "otvaranje kancelarije" događalo u ekspozituri "Raiffaizen banke" u Bukureštu, nedaleko od sjedišta kompanije GEN-I.

„Takođe, pominje se i poseta šefice diplomatije Slovenije Tanje Fajon Prištini i Beogradu i to se povezuje sa izvještajima koji su objavljeni o novcu kompanije GEN-I koji je uplaćen na račun ambasadora Martina Berishaja, za koji se tada sumnjalo da je korišćen za finansiranje kampanje Albina Kurtija i pokreta 'Samoopredjeljenje'", prenosi Reporteri.

Dodaje da slovenački medij pominju mogućnost saslušanja premijera Goloba pred slovenačkim tužiocima u vezi sa ovim slučajem.

Reporteri prenosi i da slovenačka "Demokratija" napominje kako se "većina ljudi pita da li je Fajon išla u Prištinu i Beograd da pokriva Goloba i njegovog prijatelja Berishaja“, kao i da se u tekstu pominju istrage koje se na Kosovu vode protiv ambasadora Berishaja za novac dobijen od filijale GEN-I u Beogradu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri