Brojne reakcije

Obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića povodom posljednjih pritisaka Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da se riješi pitanje Kosova izazvalo je brojne reakcije u našem ističnom susjedstvu.

- Vučić je sinoć bio slika i prilika ucijenjenog čoveka koji se preznojavao pred kamerama. On je od dolaska na vlast 2012. godine bio pogodan za ucjenjivanje zbog svoje prošlosti.

Autokratska vladavina ga je učinila još pogodnijim za ucjenjivanje, a stav prema ratu u Ukrajini i neuvođenje sankcija Rusiji su ga učvrstile u beznadežnoj poziciji u kojoj se nalazi danas - kazala je za Danas.rs Dragana Rakić, zastupnica Demokratske stranke.

Zoran Vuletić, predsjednik Građanskog demokratskog foruma ističe da je dobro što je vlast ,ipak, najavila prihvatanje ponuđenog plana EU-a i SAD-a, mada je bolje bilo da je to urađeno u normalnoj atmisferi.

- Užasna je okolnost i način na koji smo došli dovde, posebno imajući u vidu posljednja dva mjeseca sa barikadama na Kosovu, sa ličnim vrijeđanjem premijera Kosova Albina Kurtija da je teroristički ološ, da je ekstremista, najveća prijetnja miru i zato je teško bilo danas dati pozitivan odgovor.

Takođe je naglašen narativ koji je građen posljednjih 20 godina od svih vlasti kako smo bombardovani da bi nam Zapad oteo Kosovo, ali imamo Putina koji će da preuzme vođenje naše politike. Na žalost naših kvazipatriota, Putin danas doživljava sudbinu Slobodana Miloševića - naglašava Vuletić.

Danas.rs