Pozitivne reakcije

Specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar vjeruje da se može doći do cilja u dijalogu Kosova i Srbije, ističući da je video pozitivne reakcije na aktuelni prijedlog međunarodne zajednice sa obe strane, prenose hrvatske Vijesti.

Escobar je tokom posjete Hrvastkoj istakao da Evropi ne odgovara da održava zamrznuti konflikt unutar svojih granica.

"Još smo na samom početku. Ali vidim neke pozitivne reakcije iz obe prestonice. Realnost je da u trenutnoj krizi nije dobra ideja da Evropa održava zamrznuti konflikt unutar svojih granica. Koristimo ovaj prijedlog kao platformu za pronalaženje rješenja koje bi funkcionisalo za obe zemlje. A to su rješenja koja otvaraju evroatlantski put, štite manjinske zajednice i zaista otvaraju mogućnosti za ekonomsko povezivanje. I zato mislim da ima razloga za optimizam", rekao je Escobar.

Govoreći o reakcijama Kosova na predlog sporazuma Kosova i Srbije, on je rekao da i političari na Kosovu imaju određene zabrinutosti, ali je izrazio nadu da će dogovor biti postignut.

Dodao je da Kosovo ima punu podršku SAD.

"Oni imaju svoje brige. Mislim da tu imamo još posla, ali verujem da ćemo doći do cilja. Kosovo ima punu podršku SAD, dobar je partner i tu ne vidim nikakve sumnje, mislim da ćemo doći do onoga što želimo", rekao je Escobar.

Izvor: vijesti.hrt