PLAN ZA RJEŠENJE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se noćas javnosti povodom njemačko-francuskog prijedloga za Kosovo, koji je procurio u javnost, i razgovora, koji je vodio sa zvaničnicima iz EU i SAD-a.

Vučić je danas prisustvovao sjednici Vlade Srbije i već tada je najavljeno da će se obratiti zbog događaja koji su se odigrali prethodnih dana na relaciji Beograd-Priština.

Odmah na početku se dotakao prijedloga za Kosovo kazavši da su vidjeli prvu verziju koja se ne razlikuje od ranijih verzija tzv. francusko-njemačkog plana koji "to više nije". Kaže da se plaši kako niko od njih (od EU zvaničnika) ne želi da govori s čim se Srbija zaista suočava.

"Promijenjene su geopolitičke okolnosti, Evropa je u de facto ratu kako god 'oni govorili'. Kako god oni tolerisali, Zapadni Balkan i Srbija je njihovo dvorište i žele da tu bude kako oni diktiraju. Postavlja se pitanje šta je još doprinijelo da se izađe sa ovako oštrim pristupom i dozom hitnosti EU zvaničnika", kaže Vučić.

Kaže da je Srbija "na radaru" svima jer nisu uveli sankcije Rusiji, tvrdi kako se se stvara atmosfera u kojoj se čini da su Srbija i Srbi krivi zbog šikaniranja, a ne barikade koje su bile postavljene na sjeveru Kosova.

O odnosu Beograda i Prištine kaže kako je oduvijek smatrao da je zamrznuti konflikt najgore rješenje. "Potrebno je naći kompromis, ali je to teško postići", dodaje on, "sa Kurtijevim režimom".

Vučić se tokom vikenda sastao u Beogradu i razgovarao s posebnim predstavnikom EU-a za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom te predstavnicima SAD-a, Francuske, Njemačke i Italije. Tvrdi da je, u jednu ruku, Srbija tada ucijenjena.

"Došla je 'petorka', došli su Escobar i Lajčak, u drugoj rečenici rečeno je morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, mi smatramo da on mora da bude prihvaćen, suočit ćete se pod jedan sa prekidom procesa evropskih integracija, pod dva suočit ćete se sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija i pod tri sa sveobuhvatnim mjerama u političkom smislu", rekao je Vučić i nastavio:

"Nemojte da brinete, jasno sam rekao šta je za Srbiju neprihvatljivo, što sam vidio da je to najveća briga. Mi zaista moramo da radimo i da razgovaramo sa Albancima i evropskim posrednicima i da nađemo kompromisna rješenja u različitim oblastima. Mi ne možemo da spriječimo njihov ulazak ni u Vijeće Evrope ni u NATO. Ono što možemo jeste da razgovaramo, to je način kako da podignemo stepen povjerenja između nas i Albanaca. Da li ćemo u tome uspjeti, to je druga stvar. Mora da bude formirana Zajednica srpskih opština. Ona nije i ne može da bude nevladina organizacija. U tim principima postoje i ciljevi. Ciljevi su: jačanje lokalne demokratije, unapređenje primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, poboljšanje lokalnih uslova života", poručuje predsjednik Srbije.

Na prozivke da je "izdao" Srbiju, Vučić se obratio "dobrovoljnim davaocima tuđe krvi" i rekao da je bio dovoljno snažan da "petorici velikih" kaže šta to neće moći tako kako su oni zamislili.

"Mi nastavljamo sa našim planom. A naš je plan da radimo mnogo više i mnogo jače. Da radimo i na reformama pravnog, medijskog i svakog drugog sistema, da u svemu pokušamo biti najbolji", poruka je Vučića, uz pojašnjenje da ne može otvoreno govoriti o svim detaljima, ali će pozvati predstavnike svih političkih opcija.