Afera Berishaj

S obzirom na to da poslove Gen-I i Goloba već istražuje Državno tužilaštvo Slovenije, doći će ili barem bi trebalo da dođe do razmjene informacija između nadležnih organa Slovenije i Kosova, kaže povodom afere Berishaj, jedan od najboljih istraživačkih slovenačkih novinara Bojan Požar za Kosovo onlajn.

Požar i navodi da bi "afera Berišaj mogla da dovede i do pada vlade u Sloveniji".

"Teško je reći da li bi zbog ovoga mogla da padne Vlada Kosova, jer ne poznajem dovoljno političku scenu Kosova, ali što se Slovenije tiče, ta mogućnost definitivno postoji. Međutim, slovenački mediji, uglavnom naklonjeni Robertu Golobu, za sada još kriju informacije o aferi Gen-I Balkan od slovenačke javnosti, jer o tome i dalje ćute, ali to ne može trajati večno", kaže naš sagovornik.

Opozicija na Kosovu tvrdi da je 14 miliona eura kompanija GEN-i dala za predizbornu kampanju Kurtija, a na pitanje ima li on neka saznanja po tom pitanju slovenački novinar navodi.

"Prema do sada objavljenim informacijama, to je praktično činjenica. Ali sada je na nadležnim organima da dokažu ili opovrgnu pisanje medija".

Požar smatra ukoliko dođe do procesuiranja zbog pomenute afere, da li će se samo ambasador Kosova u Hrvatskoj naći na optuženičkoj klupi ili će tu biti još neki političari iz Slovenije i sa Kosova da je "ključno da li će Berishaj govoriti ili ne".

Protiv Berishaja je Agencija za korupciju Kosova podnela krivičnu prijavu, a mediji su pisali da je on od 2019. do aprila 2022. godine od kompanije GEN-I dobio najmanje 1,5 miliona eura, izbjegavajući poreze. Opozicija na Kosovu tvrdi da iza svega stoji premijer Albin Kurti i da je čak 14 miliona eura pomenuta kompanija prebacila za njegovu predizbornu kampanju.

Izvor: Kosovo Online