Upozorenje

Odluka kosovskih vlasti da ne dozvole ulazak automobila sa tablicama KM, a kojima je registracija produžena od decembra prošle godine, mogla bi da dovede do krize, upozorio je specijalni savjetnik State departmenta Derek Chollet i istakao da posljednja odluka Kosova nije u skladu sa dogovorom postignutim u Briselu.

Chollet je za Radio Slobodna Evropa naveo da SAD ne žele da vide upravo te akcije, što je, dodao je, jasno stavio do znanja tokom posjete regionu, prenosi Reporteri.

"Nažalost, ovo je upravo ona vrsta koraka koju nismo željeli da vidimo. Kada sam prošle nedjelje bio u regionu, vrlo sam jasno stavio do znanja da SAD, radeći sa evropskim partnerima, žele da prekinu sa kriznom diplomatijom, već da se ostvari napredak u dijalogu, koji vodi i posreduje EU, ka normalizaciji koja se zasniva na međusobnom priznavanju“, rekao je Chollet.

Ova akcija, naglasio je, nije u skladu sa novembarskim sporazumom postignutim u Briselu.

"Mislim da koraci u poslednja 24 sata, koje je Kosovo najavilo, nisu u skladu ni sa slovom, ni sa duhom sporazuma postignutih krajem novembra, čime je izbjegnuta prethodna kriza. Smatramo da nijedna strana ne treba preduzima jednostrane poteze. Moramo da imamo koordinisan put napred kako ove stvari ne bi izazvale krize koje zaista treba da izbjegnemo", dodao je Chollet.

Naglasio je da bi akcija kosovskih vlasti mogla da zakomplikuje proces i da dovede do nove krize.

Na pitanje šta očekuje od sutrašnje posjete predstavnika međunarodne zajednice Kosovu i Srbiji, i da li oni donose bilo kakva rješenja da se dve strane vrate za sto, Chollet je rekao da je važno da se posjete realizuju i da strane razgovaraju.

„Ova posjeta je nastavak prethodnih, s kraja prošle godine. To je veoma važan trenutak. Razlog zašto se SAD pridružuju ovoj poseti je u vezi sa značajem koji pridajemo ovom procesu i podrškom ovom procesu. Ne očekujemo da se ova situacija riješi tokom sastanaka sutra. Ali to je važna prekretnica. Radujemo se ovom procesu – nadamo se da ćemo videti pravi napredak u narednim nedjeljama“, rekao je Chollet.

Na konstataciju da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno rekao da Srbija nikada neće priznati Kosovo, ni zvanično ni nezvanično, niti će prihvatiti članstvo u Ujedinjenim nacijama, te upitan u kom pravcu ide pregovarački proces sa takvim pristupom Srbije, Chollet nije želeo da javno govori o pregovorima, i dodao da vjeruje da postoji nada da se kompromisi mogu napraviti na obe strane.

„To će biti teško. Za to će biti potrebna hrabrost. Mislimo da lideri treba da budu takvi, testiramo ih i sa njima smo jasni u pogledu potencijalnih prilika koje se mogu pojaviti kada imamo ovakav aranžman“, dodao je Chollet.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri