Nove mjere

Ministri u vladi Velike Britanije sve su glasniji u zahtjevima za proterivanje Albanaca iz Ujedinjenog kraljevstva, piše Koha.

Razlog za to su albanske organizovane kriminalne grupe, koje su privukle pažnju britanskih medija, ali i političara, počev od premijera Rishija Sunaka, koji je najavljujući nove mjere usmjerene na smanjenje broja migranata koji stižu iz Albanije u Ujedinjeno Kraljevstvo, rekao da će hiljade Albanaca biti vraćeno kući u narednih šest mjeseci.

Albanske organizovane kriminalne grupe privukle su pažnju britanskih medija, naročito banda "Helbanianz", čiji članovi žive u nekoliko kula na imanju Gaskojn kod Barkinga, piše "The Sun", a prenosi Koha.

Prema pisanju britanskih medija, tajna mreža albanskih bandi raširena je širom zemlje, a oni žive u palatama, vilama ili dvorcima.

“Iza ojačanih vrata ovih kriminalnih centara krije se svijet soba za paniku, prodavnica oružja i ekstremnog luksuza. U stambenim blokovima imanja Gaskojn u Barkingu, naoružani albanski gangsteri su na ivici da preuzmu britansku trgovinu kokainom od pet milijardi funti", piše britanski list.

Pripadnici grupe "Helbanianz" uglavnom su iz Burelija, Kuksija i Hasija, i do sada su se više puta izrugivali britanskoj pravdi, jer iako su hapšeni u Britaniji, dok su u zatvoru, uspjevaju da ostavljaju objave na društvenim mrežama.

Iza rešetaka su tri člana ove grupe - Azem Dajçi, star 25 godina, osuđen  na šest godina i osam mjeseci zatvora, Fabion Kuçi, star 27 godina, osuđen na šest  godina i četiri mjeseca zatvora, dok je Ardi Sheta, star 19 godina, osuđen na dvije godine i devet mjeseci zatvora, nakon što je optužen za pljačku  27. novembra 2018. godine.

U Albaniji su članovi ove grupe, koji su nekoliko puta zauzeli naslovne strane međunarodnih medija, idoli velikom broju mladih ljudi.

"Vinc" i "Stealt", čija su prava imena Ervin Selita i Fatjon Dibra, obojica porijeklom iz grada Burela, a godinama žive u Londonu, održali su prije tri godine i koncert u Tirani, gdje su se okupili stotine njihovih fanova, koji su čekali u redu za autogram, dok su oni u Engleskoj, potpuno uključeni u industriju kanabisa, trgovinu kokainom, pljačke velikih vila, zlata i dijamanata, piše list.

Pesme "Helbanianza" pune su riječi u kojima su ponosni na svoje živote i pevaju o drogama, uključujući i stavljanje nasilja na pijedestal. "Helbanianz" je kriminalna, ali u isto vrijeme i muzička grupa.

Prema navodima britanske policije, ozloglašeni kartel "Hellbanianz" postao je treća najveća organiziovana kriminalna grupa u Engleskoj, u posljednjih pet godina.

Ervin Selita, poznat kao “Vinc” uhapšen je Tirani 5. februara prošle godine i optužen za pokušaj ubistva Zeni Xhindi, vlasnice hotela u Tirani.

List podsjeća da je prošlog ljeta počela primjena sporazuma Albanije i Velike Britanije o deportaciji ilegalnih imigranata, kada je iz Velike Britanije deportovano 40 ilegalnih albanskih imigranata, među kojima je bilo i osuđenih počinilaca krivična djela u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nakon toga, većina njih je naznačila da ne želi da se vrati u Britaniju, a nakon izjava britanske ministarke unutrašnjih poslova Suelle Braverman, deportovani rekli i da su Albanci u Velikoj Britaniji drugačije tretirani.

Prije dva dana britanski ministar za imigraciju Robert Jenrick pozvao je na "čišćenje" Albanaca.

“Juče sam posjetio imigracioni centar da vidim naše nedjeljne letove za Albaniju i da se zahvalim osoblju na njihovom radu na održavanju naših granica i zaštiti svih nas. Nađite Albance, zaustavite ih, odvedite ih na aerodrom i vratite ih u Tiranu. Ne samo ove ilegalne imigrante, već i opasne kriminalce koji su osuđeni za drogu”, rekao je on.

Njegova izjava izazvala je reakciju albanske ministarke spoljnih poslova Olte Xhačke, koja je na Twitteru napisala da je šokirana jezikom koji koristi britanski ministar.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore