Kazao Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je KFOR odbio zahtjev Srbije za povratak srpskih bezbjednosnih snaga na Kosovo.

Vlasti u Srbiji su sredinom decembra poslale kancelariji NATO misije na Kosovu, KFOR-u, zahtjev za povratak do 1.000 pripadnika vojske i policije Srbije na Kosovo, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsjednik Srbije je u intervjuu za televiziju Pink 8. januara naveo da je KFOR u odgovoru naveo da nema potrebe za povratkom srpskih snaga.

"KFOR nam je odgovorio da nema potrebe za povratkom naših snaga na sjever Kosova, kao što smo i očekivali, iako po rezoluciji SB UN 1244 nemaju pravo da odbiju taj naš zahtjev jer se oni za to ne pitaju", ocjenio je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao i da ostaje pitanje da li će se zvaničan Beograd obratiti UN-u i zatražiti izjašnjavanje na sjednici Savjeta bezbjednosti.

On je naveo da, ukoliko bi se to uradilo, Srbiju bi podržala Rusija, ali bi ishod i dalje bio potvrda odluke KFOR-a.

"Šta ćemo poslije te sednice, da ostavimo (premijeru Kosova Albinu) Kurtiju da komentariše kako je i Savjet bezbjednosti UN odbio to", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je naveo i da će vlasti u Srbiji videti šta će biti dalji odgovor. On je naveo i da će pratiti i upozoravati na situacije gdje, kako je naveo, KFOR nije zaštitio Srbe na Kosovu.

Kao primjer naveo je ranjavanje 11-godišnjaka i 21-godišnjaka 6. januara u opštini Štrpce na Kosovu, gdje živi većinski srpsko stanovništvo.

Vlasti na Kosovu su osudile incident i saopštile da su istog dana uhapsile pripadnika kosovskih sigurnosnih snaga. Ranjavanje su osudili i zvaničnici u Srbiji, kao i predstavnici zapadnih međunarodnih institucija.

Vučić je ponovio da će se sljedeće nedjelje sastati sa savjetnikom Stejt departmenta Derekom Cholletom u Beogradu.

"Riječ je o veoma važnom čovjeku", naveo je Vučić.

Vučić je rekao i da su SAD iskrene u podršci kosovskoj nezavisnosti, ali da je sa Amerikancima, kako je rekao, moguće razgovarati.

"Oni se trude da razumeju našu poziciju, poziciju Srba na Kosovu. Ne kažem ja da je on (ambasador SAD u Srbiji Christopher Hill) neko ko će da promjeni svoj stav, ali čuje i sluša šta mi govorimo, za razliku od mnogih koji ne slušaju. Isti je slučaj sa Cholletom, (specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrielom) Escobarom", rekao je Vučić.

Vlasti u Srbiji su donele odluku o slanju zahtjeva da se njeni pripadnici snaga bezbjednosti vrate na Kosovo kao reakciju na, kako tvrde, pojačano prisustvo policije na sjeveru Kosova.

Slanje zahtjeva uslijedilo je u danima kada su bile pojačane tenzije na sjeveru Kosova, koje je 2008. godine proglasilo nezavisnost, a koju zvanični Beograd odbija da prizna.

Dvadeset dana zaredom, u decembru 2022. godine, u četiri sjeverne opštine u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, bile su postavljene barikade na putevima koji vode ka graničnim prelazima Kosova i Srbije.

Barikade su postavljene u znak protesta zbog hapšenja bivšeg kosovskog policajca iz redova srpske zajednice koji je, prema navodima kosovskih vlasti, osumnjičen da je organizovao napad na kancelarije Centralne izborne komisije na sjeveru.

Srbi su odlučili da uklone barikade nakon što je Dejanu Pantiću mjera bezbjednosti promjenjena sa pritvora na kućni pritvor.

Prethodno su Srbi sa sjevera Kosova napustili kosovske institucije, uključujući i policiju.