ALBANIA-1 I ALBANIA-2

Albanija je lansirala svoje prve satelite u svemir. Riječ o satelitima Albania-1 i Albania-2 koji su podignuti u orbitu na raketi kompanije SpaceX iz Cape Caneverala na Floridi u SAD.

"Od danas Albanija ima više visokotehnoloških mogućnosti za kontrolu, zaštitu i upravljanje svojom teritorijom, pružajući u realnom vremenu vitalne podatke o brojnim ključnim aspektima održivog razvoja", objavio je premijer Albanije Edi Rama.

Albanija planira koristiti satelite za otkrivanje kriminalnih aktivnosti poput uzgoja kanabisa, ilegalne gradnje i nelegalne sječe drva. Također, olakšati će nadzor saobraćaja i sigurnost granica, ali i borbu protiv šumskih požara.

Lansiranje je dio ugovora vrijednog 6 miliona dolara koji je Albanija potpisala sa američkom kompanijom Satellogic USA potpisanim 2022. godine koja će omogućiti satelitsko praćenje zemlje.

Rama je prethodno najavio da će sateliti odvesti Albaniju u novu eru u provođenju zakona u borbi protiv korupcije i jačanju vladavine prava.

Prema trogodišnjem ugovoru sa Satellogicom, Albanija će dobiti prioritetni pristup satelitima Albania-1 i Albania-2. Satellogic će Tirani pružiti mogućnosti satelitskih slika, obučavajući stručnjake za analizu podataka sa satelita i pružanje informacija vladinim tijelima.

Ovo će u velikoj mjeri pomoći Albaniji, koja je jedna od vodećih svjetskih zemalja po uzgoju i distribuciji kanabisa, prema podacima Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal (UNODC).