BORBA ZA PREVLAST

Grupe Srba na sjeveru Kosova su gotovo tri sedmice blokirale ceste koje vode ka graničnim prijelazima sa Srbijom. To je bio njihov odgovor na hapšenje bivšeg policajca Dejana Pantića zbog sumnje da je organizovao napade na izborne komisije.

"Na sjeveru Kosova postoje ekstremni elementi koji nisu pod kontrolom službenog Beograda i njima ne odgovara uklanjanje barikada koje su podignute na tom području", ocjenjuje mitrovački politolog Ognjen Gogić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je podržao barikada, rekao je 28. decembra da će barikade biti uklonjene za 24 ili 48 sati nakon što je dobio garancije međunarodne zajednice da će zahtjevi Srba biti ispunjeni.

Uklanjanje barikada, međutim, počelo je tek 29. decembra poslijepodne, a u međuvremenu su izgorila dva kamiona koji su blokirali put prema lokalitetu poznatom kao Dudina stijena u sjevernoj Mitrovici.

Gogić kaže da su ovakvi događaji, uz Vučićev rok od 48 sati, znak da srbijanskom predsjedniku treba vremena jer na sjeveru Kosova, gdje su Srbi većina, "postoje problemi sa kontrolom situacije". Gogić navodi da postoje grupe koje nisu pod direktnom kontrolom službenog Beograda, već dobijaju upute od nekih "moćnika sa Kosova".

"Prema mojim saznanjima, čini se da se Milan Radoičić ima samostalnu ulogu i da se bori za svoju poziciju na Kosovu. Iako su se prije nekoliko dana Vučić i Radojičić zajedno fotografisali i pojavili na nekoliko skupova, njihovi odnosi nisu najbolji, mislim da postoji borba za prevlast. U nekim trenucima kao da se Vučić pokušava Radoičića, s druge strane Radoičić pokušava zadržati relevantnu poziciju. Mogu pretpostaviti da su elementi oko barikada koji nisu pod kontrolom Beograda, upravo Radoičići ljudi", kazao je Gogić za Radio Slobodna Evropa.

Milan Radoičić je trenutno potpredsjednik Liste Srba, koja slovi za najveću stranku kosovskih Srba i djeluje uz podršku službenog Beograda. Dužnosnici ove stranke stalno su viđeni u blizini barikada na sjeveru.

Agon Maliqi, politički analitičar i poznavatelj političkih prilika na Kosovu, kaže da na sjeveru zemlje ima ekstremnih elemenata, ali se prošlih sedmica vidjelo da službeni Beograd ima punu kontrolu nad njima.

Prema njegovim riječima, barikade se postavljaju u režiji službenog Beograda ali se po istom nalogu i uklanjaju. Neslaganje djela Srba sa sjevera Kosova, kaže Maliqi, Vučiću stvara alibi za njegovu daljnju politiku.

"To je dobar izgovor za Vučića, da koči napredak u daljnjim procesima, posebno dijalogu za normalizaciju odnosa s Kosovom. To je alibi da postoje elementi koji vjerovatno neće slušati njegove naredbe. Možda tamo ima Srba koji su zainteresovani za ekstremnije mjere, ali čisto sumnjam da će ih Beogradu biti nemoguće disciplinirati. Drugo, ako je to istina, onda Beograd ne može biti garant za bilo šta, pa ni za konačni sporazum s Kosovom", kazao je Maliqi za Radio Slobodna Evropa.