TENZIJE RASTU

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) sastali su se u Prištini, potom stižu u Beograd, iz Beograda odlaze u Prištinu, sastaju se sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem posebno, pa zajedno, pa s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, pa opet do Prištine, a potom i do Beograda.

Ovako je do prije desetak dana izgledala agenda dvojice "specijalaca", evropskog i američkog, koji su, kako se čini, više vremena provodili u ova dva grada nego u Vašingtonu i Briselu, tragajući za rješenjem za kosovski problem, piše Blic.

Iako je, posmatrajući tu diplomatsku ofanzivu, izgledalo da će se napraviti kakav-takav pomak, baš u vrijeme kada je na sjeveru Kosova ozbiljno počelo da ključa, ovaj dvojac je "nestao".

Slučajno ili namjerno? Da li su u pitanju praznici i odmori, zamor, čekanje na povoljan trenutak, ili ipak postoji nešto drugo što se "krčka" iza kulisa?

Izgleda da je ovo posljednje posrijedi, jer je gotovo nemoguće da neko ko je toliko bio, kolokvijalno rečeno, "zagrižen" da riješi problem, samo ušutio, i to u trenutku kada se na sjeveru Kosova podižu nove barikade i dok Priština šalje oštre poruke međunarodnim misijama poput one da ukoliko one ne uklone barikade, to će učiniti tamošnje specijalne snage, piše Blic.

Ozbiljni razgovori
I dok se dio javnosti pita gdje su, predsjednik Srbije djelimično daje odgovor. Kako kaže, "trenutno se vode razgovori sa predstavnicima međunarodne zajednice, Lajčakom i drugima".

Dodaje i da su oni ozbiljni i teški.

- Ono što se sada dešava, vodimo teške, dinamične i ozbiljne razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice. Nisu Srbi na barikadama, zato što im je tako palo na pamet. Zašto su izašli? Rekli ste da će da se formira ZSO, pa ništa. Rekli ste im da će da izađu na referendum, na izbore... Nemojte da hapsite Srbe zato što vam se ne sviđaju. Mi radimo i razgovaramo sa međunarodnim predstavnicima, Lajčakom, Eskobarom - rekao je Vučić nakon sastanka sa patrijarhom SPC Porfirijem.

Lajčak i Eskobar su tu i, kako se čini, nisu utihnuli, naprotiv, samo što ovog puta nema izjava, nema reakcija.

Da je se nešto "kuha" iza svega, smatra i direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, upitan za to gdje su međunarodni posrednici ovih dana.

On za "Blic" kaže da je sve što se u proteklih nekoliko dana dešava vrlo vidljivo i zapaljivo, ali i da je njegov utisak da se "neke stvari dešavaju iza zavjese".

- Borba za ZSO je borba za sjever Kosova i kakav će status imati. Sa jedne strane, Kurti pokazuje da može da kontroliše sjever, a da druge Srbi pokazuju da ne može - objašnjava on.

Dodaje i da će morati nešto da bude sa ZSO, ili neka vrsta samouprave za Srbe, ili neki poseban status za sjever Kosova.

- Kao da se priprema nešto. Bojim se, a nikako to ne bi želio, da će se desiti neki kratki sukob koji će da razriješi stvar - objašnjava on.

Nema reakcije SAD-a
Dodaje i da kad SAD pozovu, Kurti mora da uradi ono što kažu.

- Ali, tog poziva još nema. Zato mislim da se nešto dešava iza zavjese. Kvinta je energična u tome da Srbi uklone barikade, a svo vrijeme obje strane utvrđuju pazar. Gdje je granica pucanja, ne znam, ali je već sve prevršilo svaku mjeru. Sve je jedna tempirana mina - pojašnjava Popov.

Međutim, ističe i da ZSO ne obuhvata Srbe južno od Ibra gdje ih je, kako kaže, više nego na sjeveru Kosova.

- Ako odatle Srbi odu, ne znam šta će biti. Često sam dole, ljudi kažu da dobro žive sa svojim komšijama Albancima, potpuno integrisani, ali svaki put kada se nešto desi, oni imaju problem. To je najtužnije - pojašnjava Popov.

Iako su bili vrlo aktivni i kada je riječ o sastancima, ali i istupanju u medijima i društvenim mrežama, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, posljednji put su na temu Kosova govorili sredinom decembra.

Tada su u Beogradu održali sastanke sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, najprije odvojene, a potom i zajednički.

Eskobar je tada rekao da ne želi da prejudicira ishod pregovora, ali i da je od Prištine traženo uspostavljanje ZSO, i da je ona iz perspektive SAD obavezujuća. Tada je kazao i da se nada da će za nekoliko dana barikade biti uklonjene i da "postoje elementi za optimizam".

Posljednja informacija koja je od Lajčaka došla u vezi sa dijalogom i Kosovom također je bila prije desetak dana, kada je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije rekao da je razgovor bio "otvoren i iskren".

- Nastavio sam svoju misiju u Beogradu gdje sam se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Imali smo otvoren i iskren razgovor o rešenju koje bi smanjilo tenzije i omogućilo uklanjanje barikada - napisao je Lajčak na Twitteru.

Četiri rješenja
Zbog svega ovoga dio javnosti smatra da se iza kulisa traži izlaz iz trenutne situacije. Saradnik centra za geopolitiku pri univerzitetu Kembridž Timothy Less, uz ocjenu da je "Beograd umoran od kompromisa sa Kosovom koje unedogled odlaže uspostavljanje ZSO", vidi četiri scenarija.

Po njemu, jedna od mogućnosti je da Kosovo odustane od svojih namjera i pristane na uspostavljanje ZSO. Druga mogućnost je, kaže on, da "Srbija odstupi i ukloni barikade, a da se ne ispuni zahtjev za uspostavljanje ZSO, uz neki oblik kompromisa o kojem je pregovarano spolja".

Treći scenario, za koji kaže da je malo vjerovatan, jeste da stvari sada ostanu onakve kakve jesu, a četvrti a Albanci pokušavaju nasilno da uklone barikade.