Portparol EU

Portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku Peter Stano izjavio je danas da EU nastavlja da radi na deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova, prenosi RTV.

"EU zajedno sa partnerima produžava da radi na deeskalaciji posebno na sjeveru Kosova, tako da bezbjedno okruženje i slobodno kretanje mogu da budu osigurani za sve građane", rekao je Stano na konferenciji za novinare u Briselu.

On je istakao da su visoki predstavnik Josep Borell i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak u stalnom kontaktu sa sagovornicima u regionu i zemljama članicama kao i sa svim važnim akterima i da se taj rad nastavlja, kaže Stano, kao što je to rekao i visoki predstavnik u ponedjeljak.

Stano je dodao da EU nastavlja puno i hitno angažovanje na omogucavanju deeskalacije i napretku dijaloga kako bi se postigli rezultati veoma brzo, ali da je na Srbiji i Kosovu da se angažuju.

Borell je u ponedjeljak najavio da će na samitu EU informisati lidere o situaciji na Kosovu, da mora da se nastavi dijalog kao i da je na stolu prijedlog koji ima podršku svih 27 članica EU.