Albanski premijer

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da je Turska zemlja koja doprinosi evropskoj i globalnoj sigurnosti.

Rama je prisustvovao Svjetskom forumu TRT 2022. koji je održan u Istanbulu o temi "Oblikovanje budućnosti: neizvjesnosti, realnosti i prilike".

Govoreći na Forumu, Rama je rekao da je uloga Turske u ukrajinsko-ruskom ratu dobar primjer aktivizma "srednje sile", te kako je rat u Ukrajini "prekretnica za evropsku i zapadnu sigurnost".

Ističući da je Turska zemlja koja svojim fleksibilnim i pragmatičnim pristupom doprinosi europskoj i globalnoj sigurnosti, Rama je istaknuo da Turska poduzima inicijative za razvoj snažnih i dobrih partnerstava.

Rama je rekao da je Turska, kao što se moglo i vidjeti, bila i može posredovati u mnogim sporovima u vezi s novim sigurnosnim pitanjima u područjima kao što su energija, opskrba hranom i migracija, kao i tradicionalna sigurnost.

Napominjući da je Turska prevladala problem migracije koji je nastao zbog rata u Siriji, Rama je skrenuo pažnju na ulogu bivše njemačke kancelarke Angele Merkel u pitanju imigranata.

- Dostojanstvo Evrope ne bi bilo sačuvano bez Angele Merkel, ali bez predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana evropski zidovi ne bi mogli izdržati - poručio je premijer Albanije.

Podvukao je kako Evropa kojoj Turska ne štiti svoja stražnja vrata može biti urušena na užasan način.

Anadolija