Bivši predsjednik Srbije

Boris Tadić, predsjednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsjednik Srbije, kaže za portal "Vreme“ da premijerka Srbije Ana Brnabić i direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković "obmanjuju javnost“ kad govore o mogućnosti Srbije da na sever Kosova vrati određeni broj srpskih snaga, kako je rekla Brnabić, odnosno "do hiljadu pripadnika vojske i policije“, kako je najavio Petković.

Tadić podsjeća da se u Rezoluciji 1244 UN, aneks 2, tačka 6 "ne pominje nikakva srpska vojska već jugoslovensko i srpsko osoblje. Znači ne radi se ni o kakvim vojnim i policijskim trupama kao što pričaju Brnabić i Petković“.

Tekst tačke 6 Rezolucije 1244 je sljedeći: "Nakon povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog osoblja biće dozvoljeno da se vrati i obavlja funkcije: vezu sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim bezbjednosnim prisustvom; obilježavanje /čišćenje minskog polja; održavanje prisustva na mjestima srpske kulturne baštine; održavanje prisustva na glavnim graničnim prijelazima.“

Boris Tadić je u vrijeme donošenja Rezolucije 1244 bio ministar odbrane. Kaže da tada jeste rekao da bi Srbi na Kosovu bili "glineni golubovi“ i objašnjava zašto je smatrao da im tamo nije mjesto.

"U usmenom razgovoru sa komandantom Kfora rekao sam da bi bilo jezivo da pristanem da naši ljudi čiste minska polja, ili da budu u dijelovima Kosova gdje dominira albansko stanovništvo, kao što je na granici sa Albanijom i Makedonijom, i oko manastira. Izuzev Gračanice, oko ostalih naših manastira gotovo da nema srpskog stanovništva“, objašnjava Boris Tadić i napominje da u "Dečanima živi jedna srpska porodica“.

"Nisam bio za to da se bilo ko šalje na područje sa stanovništvom koje je neprijateljski nastrojeno prema Srbiji“.

"Što se tiče prve stavke, slanje osoblja kao vezu sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim bezbjednosnim prisustvom, to bi bili oficiri za vezu. A to nisu nikakve trupe niti vojne snage o kojima pričaju narodu Brnabić i Petković“, ocjenjuje Tadić.

"Ukratko, Rezolucija 1244 ne predviđa prisustvo srpske vojske ili policije na sjeveru niti na bilo kom drugom mjestu na Kosovu“, zaključuje Boris Tadić.

/Vreme/