Predsjednica u Tirani

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da Kosovo ne okleva da pruži ruku saradnje, iako je, kako je navela, "predsjednik Srbije Aleksandar Vučić političar koji se vodi političkim razmišljanjem iz prošlosti", prenosi Reporteri.

Osmani je po dolasku u Tiranu navela da je "takav način razmišljanja pokrenuo ratove u Jugoslaviji".

„Nažalost, Vučić je nastavak načina razmišljanja koji je postojao 90-ih godina u Srbiji i upravo je taj način razmišljanja doveo do ratova i uništavanja i ubijanja 150.000 civila. To je način razmišljanja koji svi moraju da odbace. Ono što Kosovo ovih dana pokazuje suprotno je onome što pokazuje Vučić. Pružamo ruku saradnje, iako se nikada nisu izvinili za zločine koje su počinili. Ali vjerujemo da je dijalog koji vodi EU i koji podržavaju SAD jedini način da se krene napred ka konačnom sporazumu fokusiranom na međusobno priznavanje“, rekla je Osmani.

Na pitanje da li će na Samitu EU-Zapadni Balkan biti pregovora Kosova i Srbije, ona je rekla da nije mjesto za to, jer se oni vode u Briselu.

„Ovo nije mjesto za dijalog ili pregovore između Kosova i Srbije. Kao što znate, to je poseban proces koji pomaže Evropska unija. To je proces za koji vjerujemo da treba da se fokusira na međusobno priznavanje i istovremeno štiti i čuva teritorijalni integritet Kosova, njegov unitarni karakter kao i njegov ustavni sistem“, navela je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri