Samit EU-Zapadni Balkan

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je uoči početka samita EU-Zapadni Balkan da će obavestiti lidere EU i Zapadnog Balkana o podnošenju zahtjeva Kosova za status kandidata do kraja ove godine, i dodala da očekuje njihovu podršku, prenosi Reporteri.

Ona je među prvim gostima stigla na Samit EU-Zapadni Balkan gdje ju je dočekao premijer Albanije Edi Rama.

Ona je rekla novinarima da očekuje da će po pitanju vizne liberalizacije, EU preći sa riječi na djela.

"Srećna sam što sam na ovom samitu. Ovdje sam kao lider najproevropskije zemlje i u tom pogledu smo pokazali da smo se uskladili sa svim politikama EU. Unija mora da pređe sa riječi na djela kada je u pitanju liberalizacija viza. Krajem ove godine Kosovo će podneti zahtjev za članstvo u EU i očekujemo podršku svih", navela je Osmani.

Dodala je da je Kosovo suprotno od Srbije "najproevropskija zemlja".

"Ovdje sam kao lider jedne od najproevropskih zemalja. To smo pokazali na djelima kada su u pitanju proevropske akcije. Osudili smo rusku agresiju. Potrebno nam je da EU pređe sa riječi na djela, kao što je liberalizacija viza za EU. Ovo je sastanak između EU i Zapadnog Balkana, a ne pregovori Kosova i Srbije. Proces u koji vjerujemo je međusobno priznanje. Lobiraćemo da krenemo napred kako bismo preneli snažne poruke Zapadnog Balkana. Ili ste na strani Rusije ili na strani Ukrajine, i to treba da se računa. To je signal da će EU poslati jasnu poruku zapadnom Balkanu. Vučić je nastavak starog načina razmišljanja. Ono što Kosovo ovih dana pokazuje suprotno je onome što pokazuje Vučić, pruža ruku za dijalog iako se nisu izvinili za zločine", rekla je ona.

Izvor: Reporteri.net/Kosovoonline