U Tirani se danas održava samit EU-Zapadni Balkan, a albanski premijer Edi Rama ugostiće više od 30 delegacija iz Evropske unije i regionaa Zapadnog Balkana, prenosi Albanian post.

Kako se navodi samit označava prekretnicu u istoriji Unije, jer se prvi put održava u zemlji van EU, a predsjednik Evropskog savjeta Charles Michell opisao je samit kao "simboličan" jer se održava "u srcu regiona".

Dodaje se da izbor Tirane nije bio slučajan, a albanska vlada je izbor Tirane za domaćina samita opisala kao stratešku procjenu organizatora.

Samit počinje oko 10 sati kada bi učesnici trebalo da potpišu ugovor o romingu.

U 10.15 počinje prva plenarna sjednica, a potom sledi zajednička fotografija lidera zemalja učesnica Samita i nastavak druge plenarne sednice.

Oko 14.30 održaće se konferencija lidera uključujući predsjednika Saveta Evrope Charlesa Michella, predsjednicu Evropske komisije Ursulu von Der Lazen i premijera Albanije Edija Ramu.

Očekuje se da će se tokom dvije sesije na samitu razgovarati o najvažnijim temama u ovom trenutku - strateškom partnerstvu, jačanju bezbjednosti i regionalnoj saradnji, ali i  liberalizaciji viza za Kosovo, energetici, migracionim tokom na balkanskoj ruti.

U dijelu grada gdje se održava samit prisutne su jake policijske snage budući da su predstavnici opozicije, na čelu sa Sali Berishom, najavili protest protiv vlade Edija Rame, a koji bi trebalo da počne u 12 sati.

Prema pisanju albanskog Euronewsa na terenu će biti oko 1.500 policajaca, dok su ulice oko mjesta održavanja samita blokirane za saobraćaj.

Izvor: Albanian post/Euronews.al