Berlinski proces

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da šest zemalja Zapadnog Balkana treba da se pridruži Evropskoj uniji i da to treba da postane realnost, prenosi Reporteri.

On je to rekao za u autorskom tekstu za Foreign Affairs govoreći o namerama ruskog predsjednika o podjeli svijeta i uticaju Rusije u pojedinim dijelovima svijeta, navodeći da je Putin želeo da podjeli Evropu na sfere uticaja i podijeli svijet na blokove velikih sila i vazalnih država, ali da je umjesto toga, njegova borba je samo poslužila za unapređenje EU.

"Na Evropskom savjetu u junu 2022. EU je Ukrajini i Moldaviji dodelila status 'zemlja kandidata' i ponovo potvrdila da je budućnost Gruzije sa Evropom. Takođe smo se složili da članstvo šest zemalja Zapadnog Balkana u EU konačno treba da postane realnost, cilj kojem sam lično posvećen. Zbog toga sam oživeo takozvani Berlinski proces za zapadni Balkan, koji ima za cilj produbljivanje saradnje u regionu, zbližavanje zemalja i njihovih građana i pripremanje za integraciju u EU", naveo je Scholz.

On je dodao da je važno prihvatiti da će proširenje EU i integracija novih članica biti teško.

"Ništa ne bi bilo gore od davanja lažne nade milionima ljudi. Ali put je otvoren i cilj je jasan: EU koja će se sastojati od preko 500 miliona slobodnih građana, predstavljajući najveće unutrašnje tržište na svijetu, koja će postaviti globalne standarde u trgovini, rastu, klimatskim promjenama i zaštiti životne sredine i koja će ugostiti vodeće istraživačke institute i inovativna preduzeća", dodao je Scholz.

Kako se EU kreće ka ovom cilju, njeni protivnici će nastaviti da pokušavaju da zabiju klinove između njenih članica, smatra Scholz.

"Putin nikada nije prihvatio EU kao političkog aktera. Na kraju krajeva, EU – unija slobodnih, suverenih, demokratskih država zasnovanih na vladavini prava – je antiteza njene imperijalističke i autokratske kleptokratije", smatra Scholz.

Izvor: Reporteri.net/Kosovoonline