DOLAZE IZ SIGURNE ZEMLJE

Britanski ministar za emigraciju Robert Jenrick rekao je da bi trebalo zabraniti Albancima da traže azil u ovoj zemlji jer dolaze iz sigurne zemlje.

Jenrick je rekao da takve osobe treba "isključiti iz prava na traženje azila" jer dolaze iz "demonstrirano sigurne" zemlje. Dodao je da su trenutni nivoi migracije u Britaniji "neodrživi", piše Sky News.

Mediji u Britaniji prenose da je ministrica unutrašnjih poslova Suella Braverman pozvala premijera Rishija Sunaka da podrži planove da se svaki ilegalni migrant po dolasku u zemlju pritvori.

Vlada je pod intenzivnim pritiskom konzervativnih poslanika da se uhvati u koštac s problemom trgovaca ljudima koji koriste male čamce za prevoz migranata preko Lamanša.

Albanci čine preko trećine od 33.000 migranata koji su tim putem stigli u prvih devet mjeseci ove godine, Jenrick je rekao da su oni sada "prioritet broj jedan".

Prošle sedmice Sunak je održao prve razgovore sa albanskim premijerom Edijem Ramom u kojima su se dogovorili da zatvore "rupe" u sprečavanju brzog povratka neuspjelih tražilaca azila.

Rama je kazao da Velika Britanija treba da prestane da krivi Albance za migrantsku krizu i da treba da prestane da koristi albanske imigrante kao izgovor za neuspješnu politiku.

"Albanija je dokazano sigurna zemlja. Vrlo je teško shvatiti kako bi Albanac mogao uspješno zatražiti azil ovdje u Britaniji", rekao je Jenrick.

"Imamo sporazum o povratku koji je potpisan prije godinu dana, a hiljadu Albanaca se već vratilo. Gledamo šta možemo tamo da uradimo. Također pratimo diplomatske kanale", dodao je.

Jenrick je upozorio da će ilegalna migracija vjerovatno biti problem u "mnogim godinama koje dolaze" i rekao da su se ministri složili da je ukupni nivo ljudi koji ulaze u zemlju previsok.