Ambasador SAD-a u Srbiji

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Christopher Hill izjavio je da je današnja Rusija "drugačija" od one iz prošlosti, da to shvataju Evropljani i Amerikanci i da se nada da će to Srbija razumijeti i uvesti joj sankcije zbog invazije na Ukrajinu. "Rusija ne igra pozitivnu ulogu za Srbiju po pitanju Kosova", rekao je Hill za Insajder.

"Moramo da shvatimo da se veliki broj zemalja koje su manje od Srbije uskladio sa Evropskom unijom i uveo sankcije. Trpe zbog toga, ali žele da pokažu solidarnost i da pokažu Rusiji da joj se ne isplati da izaziva razne podjele. Nadamo se da će Srbija shvatiti taj stav. Mislim da se od Srbije očekuje da se uskladi sa EU, posebno od strane Evropljana, jer mnoge zemlje puno trpe time što su se uskladile sa sankcijama. One očekuju od Srbije da krene njihovim primerom", rekao je Hill.

Na pitanje da li razumije postojanje strateških odnosa Srbije i Rusije, imajući u vidu pitanje Kosova, Hill je odgovorio da se ne može reći da Rusija "igra pozitivnu ulogu u vezi sa Kosovom" i pomaže Srbiji dok izaziva "energetsku i krizu sa hranom u svetu".
"Morate da znate da je moja vlada zainteresovana da sarađuje s vlastima u Beogradu i Prištini, kao i sa EU da bismo videli da li možemo nekakav napredak da ostvarimo - da to nije teško pitanje bilo bi odavno riješeno", naveo je Hill.

Na pitanje ko vodi pregovore između Kosova i srbije, Evropska unija ili SAD, Hill je odgovorio da pregovore vodi EU, ali da mnoge zemlje, uljučujući i SAD imaju izaslanike koji podržavaju specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka čiji posao, kako je ocjenio, nije lak.

"Ni sama EU nije jedinstvena po tom pitanju, različlite zemlje imaju različite stavove ali one pomažu", rekao je on.

Komentarišući to što je premijer Kosova Albin Kurti nedavno prihvatio kompromisno rješenje o registarskim tablicama na insistiranje ambasadora SAD na Kosovu, iako je taj isti prijedlog odbio dva dana ranije u Briselu, Hill je odgovorio da je bez obzira na to EU ta koja vodi dijalog.

"EU je želela da se produži taj rok za dva dana kako bi se riješilo to pitanje. Pitanja poput registarskih tablica ne pomažu rješavanju problema Kosova. Albanci pokušavaju da vide koliko prostora za internacionalizaciju svojih pitanja imaju. Opet, sa strane Srbije - Srbi žive na Kosovu vijekovima i Srbija želi da vidi kakva su njihova kolektivna prava i budućnost na Kosovu. Time se moramo baviti", ocjenio je Hill.

Hill je kazao da to potpada pod pitanje Zajednice srpskih opština, odnosno da se vidi kakve je strukture moguće formirati da bi Srbi na Kosovu znali šta ih čeka.

"Sve je to jako težak posao - da vlada Kosova shvati. Ali zahvaljujući napornom radu EU, Kurti je shvatio da pitanje budućnosti Srba na Kosovu mora bude apsolutni prioritet i mora se rješavati u svakom procesu normalizacije", dodao je on.

Komentarišući izjavu Albina Kurtija, koji je rekao da njemu dijalog sa Srbijom nije među prva tri prioriteta i da je isključivo zainteresovan za sporazum o međusobnom priznanju, Hill je rekao da Kurti može medijima da kaže šta god želi, ali je dodao da "davanje izjava ne znači voditi politiku".

"Moraće da priča s pregovaračima u Evropi, a Amerikanci kao i EU su mu rekli da mora rješavati pitanje kolektivnih prava Srba na Kosovu. Budite uvjereni da neće biti daljih sporazuma bez da riješimo to pitanje", naveo je Hill.

Na pitanje o takozvanom "francusko-njemačkom planu za Kosovo i Srbiju", kojim se između ostalog od Srbije ne traži da prizna nezavisnost Kosova već da se ne protivi ulasku Kosova u Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije, Hill je odgovorio da SAD podržavaju EU u procesu postizanja sveobuhvatne normaizacije odnosa dvije strane.

"Ako me pitate da li bi Amerikanci voljeli da dvije zemlje priznaju jedna drugu - naravno. Moramo da budemo pošteni i jasni, mnogo stvari mora da se riješi prije nego što dođemo do tog trenutka počev od jednog normalizovanijeg pristupa jer u ovom trenutku jedva da postoji sporazum o registarskim tablicama", naveo je on.

Govoreći o svom pozivu Srbima sa Kosova da se vrate u kosovske institucije, iz kojih su izašli prošlog mjeseca, Hill je rekao da će Srbi morati da se odluče o tome a da SAD žele da se oni vrate u institucije i dodao je da je stav Srba: "Vratićemo se čim budemo videli da se sporazumi poštuju".

"Na kraju krajeva, nema dogovora ako samo jedna strana ispunjava obaveze. Tako izgleda, ja se slažem s vama (da srpska strana ispunjava svoje obaveze) po tom pitanju ali bih pozvao na strpljenje. Pregovori sa Kosovom ne donose nekakvo momentalno zadovoljenje. Međutim, poslije dužeg perioda u kojem su se stvari sporo kretale, Amerikanci pojačavaju svoje napore", kazao je Hill.

Na pitanje šta misli o reformama Srbije u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i demokratskim procesima, Hill je odgovorio da je to proces koji traje.

Hill je, upitan o odnosima Srbije i SAD, rekao da se nada da je pitanje bombardovanja NATO 1999. godine prebrođeno i naveo da SAD žele da odnosi dvije zemlje napreduju.

 "Amerikanci ne zaboravljaju prošlost. Mi znamo da su se neke stvari desile i da prošlost možda nije blistava. Razne loše stvari su se desile, posebno u našim odnosima. Mislim da moramo da prebrodimo takve događaje i da shvatimo da su oni prilika da se kaže: 'Mi smo to prebrodili, sada idemo napred'. Ne smemo ostati zarobljenici prošlosti", rekao je on.

Izvor: Insajder