Strategija

Velika Britanija će ući u trag svim tražiocima azila iz zemalja koje se smatraju bezbjednim, uključujući Albaniju, i ukloniti ih što je prije moguće. To je nova strategija koju će Velika Britanija primjeniti za suzbijanje imigracije, prenosi albanski Politiko.

Britanski Times piše da ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman nastoji da oživi listu takozvanih "bezbjednih" zemalja, za građane čiji se zahtjevi za azil uglavnom smatraju neosnovanim.

Oni čiji zahtjev bude odbijen neće imati pravo žalbe. Tokom ove godine, prema podacima Britanije, tamo je ilegalno otišlo više od 12.000 Albanaca.

Vlasti nastoje da primjene metod sličan onom koji je primenila vlada laburista početkom 2000-ih, kada je u roku od deset dana riješavala zahtjeve tražilaca azila iz takozvanih zemalja sa "bijele liste".

Migranti koji pristižu malim čamcima iz zemalja sa spiska biće zadržani na lokaciji za obradu u Manstonu u Kentu ili u drugim prihvatnim centrima, gdje će se brzo pratiti njihovi zahtjevi za azil.

Pretpostavlja se da su zahtjevi za azil zemalja sa "bijele liste" "očigledno neosnovani". Oni kojima je dostavljen "očigledno neosnovan" sertifikat neće imati pravo žalbe.

Na aktuelnoj "bijeloj listi", koja se posljednjih godina ne koristi zbog pravnih osporavanja njene upotrebe, nalaze se sve zemlje EU i Albanija, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Indija, Mongolija, Južna Afrika, Koreja i neke zemlje Južne Amerike.

Druga lista "djelimičnih oznaka" proglašava neka mjesta bezbjednim za muškarce, ali ne i za žene i djecu. To uključuje Ganu, Nigeriju, Gambiju, Keniju, Liberiju, Malavi, Mali i Sijera Leone.

Druga opcija za koju se smatra da se razmatra je da se zabrani pristup svim muškim tražiocima azila iz zemalja sa obe liste i da se njihovi zahtevi tretiraju kao "očigledno neosnovani", ali da se dozvoli da zahtjevi žena i djece iz tih zemalja napreduju normalno.

Izvor: Politiko.al/Kosovoonline