Neophodni koraci

Istoričar Durim Abdullahu izjavio je da je politička unija Kosova i Albanije ne samo moguća, već i neizbježna, kao i da ona nije daleka budućnost, prenosi Koha.

Abdullahu je na KTV rekao da su zajednički sastanci dveju vlada i parlamenata Albanije i Kosova neophodni koraci u tom pravcu.

"Mislim da je politička unija između Republike Kosovo i Republike Albanije ne samo moguća, već i neizbježna. Ovakvi susreti koje smo videli između dveju vlada ponekad mogu djelovati farsično ili neefikasni, ali to su neophodni koraci političkog zbližavanja Kosova i Albanije. Vjerujem da je politički interes i Kosova i Albanije da imaju neku vrstu političke unije", rekao je Abdullahu.

On je naveo da je unija zemalja unutar EU druga stvar.

"Mislim da politička elita na Kosovu i u Albaniji veoma dobro zna da Kosovo nikada neće biti u EU. Albanija će biti u EU i na kraju možemo da joj se pridružimo na ovom zajedničkom putu ka EU", rekao je Abdullahu.

On je istakao da kada govori o eventualnoj političkoj uniji između Kosova i Albanije, da govori o nečemu što bi moglo da se dogodi za vrijeme ove generacije.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore